Életmentő gépekkel gyarapodott a gyermekszívsebészet

Antal Erika 2019. április 01., 19:40

Összesen 160 ezer euró értékű felszerelést adományozott a Maros megyei sürgősségi kórház szívsebészeti és transzplantációs részlegének a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány.

Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány országos igazgatója Fotó: Haáz Vince

Az életmentő eszközök megvásárlásra az anyagi kereteket a Libris online könyvesbolt biztosította – mutatták be hétfőn az újságíróknak a felszerelést, illetve azt, hogy miért esett az adományozók választása az országban a legsikeresebb gyermekszívsebészeti és kezelési központra.

{A}

Egy Maquet Servu-U típusú ventilációs (lélegeztető) géppel, egy Spectrum M4 típusú monitorral és egy, a szívelégtelenséggel világra jött újszülöttek kezeléséhez szükséges felszereléssel gyarapodott a Maros megyei sürgősségi kórház gyermekszívsebészeti osztálya. Az eszközök átadásánál jelen volt Mariana Ciorba, a sürgősségi szívsebészeti és transzplantációs intézet igazgatója, Horațiu Suciu szívsebész, a szívsebészeti részleg vezetője, valamint Claudiu Ioan Puiac, a Maros megyei sürgősségi kórház igazgatója.

Elmondták, a Marosvásárhelyen végzett életmentő műtétekre az egész országból érkeznek a betegek. Nemcsak felnőttek esetében, hanem a koraszülöttektől kezdve a kisgyerekeken át a kamaszokig, mindenkinek itt végzik a szívműtéteket. Nem ritka az sem, hogy szülés előtt álló anyák Marosvásárhelyre jönnek gyermeküket világra hozni – azért, mert ha probléma merül fel, akkor „itt biztos tudnak segíteni”.

Horațiu Suciu szívsebész Fotó: Haáz Vince

Ahogy Horațiu Suciu elmondta, azzal is magyarázható az a siker, amely a vásárhelyi kórházat jellemzi, hogy „itt egy csapat dolgozik együtt”. Mert

nem elégséges a jó szívsebész, az altatóorvosra, a gyermekgyógyászra is szükség van, valamennyien jó kell végezzék a feladatukat

ahhoz, hogy a „csoda” megtörténjen – magyarázta a szakorvos. Ám a jó orvosoknak jó eszközökre, gépekre is szükségük van – tette hozzá, úgy fogalmazva, hogy a most érkezett géppel „kiléptek a középkorból a 21. századba”.

Az értékes adományra a pénzt alig tíz hónap alatt sikerült összegyűjteni. Ahogy a Libris részéről Amalia Năstase elmondta, egy beszélgetés során hallotta, hogy az egészségi problémákkal küzdő koraszülötteknek alig a 30–35 százaléka marad életben. „Akkor határoztam el, hogy gyűjtést kezdeményezek” – magyarázta az online könyvkereskedés jótékonysági nagykövete. A pénzt, amelyet teljes egészében a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítványnak adtak, a vásárlóiktól sikerült ilyen hamar összegyűjteni – mondta Virgil Oniță, a Libris igazgatója. Az alapítvány a teljes összeget az újszülött osztály számára vásárolt eszközökre fordította. 

Fotó: Haáz Vince

A koraszülöttek problémái zömmel szívelégtelenségből származnak. Romániában évente hozzávetőlegesen 450 ilyen szívműtétre kerül sor, amiből háromszázat Marosvásárhelyen végeznek.

2005 óta 3600 gyereket műtöttek a vásárhelyi szívsebészek, akik közül több mint 500 újszülött volt.

Ezért döntött úgy az alapítvány, hogy a Maros megyei kórházat látja el az eszközökkel – ismertette az adatokat Gabriela Alexandrescu, a Mentsétek meg a Gyermekeket Alapítvány országos igazgatója. 

Manuela Cucerea főorvos, az újszülött osztály vezetője Fotó: Haáz Vince

Az újszülött osztályon Manuela Cucerea főorvos kísérte végig az újságírókat és az adományozó alapítvány jelenlévő képviselőit. Elmondta, a legkisebb baba, akit sikerült megmenteni, 500 grammal jött a világra.