Vezetékrengeteg rondítja a székelyföldi városok arculatát

Kovács Attila 2019. április 06., 09:19

A villanyoszlopokra rögzített kábelek látványát a vezetékek föld alá helyezésével igyekeznek csökkenteni. Nem egyszerű feladatról van szó, mivel ezeket a munkálatokat a szolgáltatóknak kell elvégezniük, és mindezek közül az áramszolgáltató a legfontosabb, gyakorlatilag minden rajta múlik, tőle függ.

Székelyföldi utcakép kábelekkel. Nem különösebben szép, inkább szürreális látvány Fotó: Barabás Ákos

A villamos és telefonvezetékek mellett az 1990-es években kezdtek megjelenni a különböző más szolgáltatók kábelei is, először a kábeltévé, majd az internet hódított teret, és mivel a lehetőségek és a cégek száma is gyarapodott, ennek megfelelően növekedett a kihúzott vezetékek száma is. Mivel az áramszolgáltató vállalat fogyasztókat kiszolgáló léghálózatát, illetve a közvilágítási rendszer ellátását biztosító utcai oszlopok rendelkezésre álltak,

néhány év alatt valóságos kábelrengeteg alakult ki a városokban.

Az oszlopokon pedig a jól-rosszul rögzített vezetékek mellett megjelentek az erősítőket tartalmazó dobozok, a vastagabb kábelkötegek is, amelyek olyan mennyiségben „díszítettek” egy-egy, főként útkereszteződésekhez közeli betonpóznát, hogy adott esetben a külföldi turisták is különlegességként fotózták a szürreális látványt.

Elkezdődött a változás

A helyzet néhány éve kezdett változni, a hálózatok korszerűsítésével és a rendezettebb városképek iránti igénnyel párhuzamosan a 2011-ből származó 490-es számú, általános urbanisztikai szabályokat tartalmazó kormányhatározat is megtiltja minden szolgáltatónak, hogy új hálózatok építése esetén vezetékeit a földfelszín felett helyezze el vagy villanyoszlopokra, utcai lámpaoszlopokra rögzítse. Ezeket a földfelszín alatti csatornákban vagy épületeken belül lehet elhelyezni, utóbbit a tulajdonosok belegyezésével.

A meglévő állapotok felszámolása viszont jóval hosszabb folyamat, a huzalokat és az ezeket tartó oszlopokat csak a szolgáltatók számolhatják fel, és alakíthatnak ki új hálózatokat föld alatti kábelcsatornákban. Közülük a legfontosabb az áramszolgáltató, amely a költségeket is állja, a távközlési, tévé- és internetszolgáltató cégek ilyenkor kénytelenek csatlakozni, mert másképp a villanyoszlopok eltávolításával kábeleik a földre kerülnének. Kedvező helyzet, amikor utcák felújításával párhuzamosan lehet ilyen munkálatokat végezni, és az új burkolatok alá már új kábelek kerülnek.

{A}

Csíkszeredában ez több esetben sikerült is, már több mint tíz éve, hogy a Márton Áron utca felújításával megtörtént az első kábelmentesítés, ezt követte a Tudor Vladimirescu, Taploca, Mihail Sadoveanu, Petőfi Sándor, majd a Szász Endre, Villanytelep és a Zsögödi Nagy Imre utca. A Szék útján viszont a felújítást követően még tíz évet kellett várni, hogy a vezetékek és az oszlopok eltűnjenek.

Szőke Domokos alpolgármester szerint ahol csak gyengeáramú, közvilágítást kiszolgáló hálózat van, ott egyszerű az önkormányzat feladata, mert ennek föld alá helyezéséről dönthet – ez történt a Testvériség sugárúton, illetve várható a felújítás alatt álló Kalász lakótelepen, vagy később a Kossuth Lajos utcában. A szintén átalakításra váró Hargita utcában más a helyzet, ott az áramszolgáltató az illetékes – viszont az utcák felújításakor a kábeleknek helyet biztosító védőcsöveket minden esetben elhelyezik.

Tervek és szabályok

Székelyudvarhely központjában, a Városháza téren, a Kossuth Lajos, illetve a Bethlen Gábor utcában 2017-ben történt meg az elektromos vezetékek útburkolat alá helyezése, a kiemelt villanyoszlopok helyére nyolcvan utcai lámpaoszlopot helyeztek el. Ezzel párhuzamosan viszont nem volt útfelújítás, amely egy következő feladat a város számára. Egy közlekedésfejlesztési pályázat 16 kilométernyi főútvonal és kisebb leágazások teljes felújítását célozza meg, kerékpársávokkal együtt – ezek a Bethlenfalvi, Tamási Áron, Orbán Balázs, II. Rákóczi Ferenc, Villanytelep utcák, valamint a Bethlen Gábor utca külső szakasza. A pályázatban megjelölt útszakaszok teljes lajstromát ismertették az áramszolgáltató, valamint a többi közműszolgáltató céggel, hogy hálózati rendszerük fejlesztésének terveinél kezeljék ezeket prioritásként – tájékoztatott a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal.

Megtudtuk azt is, próbálnak időben egyeztetni, hogy a várhatóan 2020-ban kezdődő útfelújítások előtt megtörténhessen a közművek hálózati rendszerének cseréje, ahol indokolt, és amelyekre a szolgáltatónak költségkerete lesz.

Az oszlopokon a jól-rosszul rögzített vezetékek mellett az erősítőket tartalmazó dobozok is helyet kaptak. Archív Fotó: Gecse Noémi

Gazdasági hatékonyság alapján

Marosvásárhelyen is elvárás a polgármesteri hivatal részéről, hogy az utcafelújítások során az oszlopokra rögzített kábeleket a föld alá helyezzék a különböző szolgáltatók, a terveket is ennek megfelelően készítik, és ezt meg is valósítják – tájékoztatott érdeklődésünkre Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Az Electrica csoporthoz tartozó Dél-erdélyi Villamosenergia-elosztó Társaság Maros megyei kirendeltsége kérdéseinkre azt közölte, hogy a légvezetékek föld alattiakra való cseréje a villamos energiára és földgázra vonatkozó, 2012-ből származó 123-as törvény, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) rendeleteinek megfelelően, a gazdasági hatékonyság alapján történik, a városrendezési tervek előírásai, a tulajdonjog, a környezetvédelem, a lakosság életének és egészségének védelme, az energiatakarékosság elveinek figyelembe vételével, a vonatkozó műszaki és biztonsági előírásoknak megfelelően.

A villamos vezetékek föld alá helyezése, az oszlopok kiemelése önmagában nem egy célkitűzés, ez akkor történik meg, amikor erre szükség van, a fogyasztók igényei és a vonatkozó törvényes előírások szerint – mutatott rá a szolgáltató.

A rendelkezésünkre bocsátott adatok szerint 2010 és 2017 között Marosvásárhelyen a Papiu Ilarian, Dózsa György, Ștefan cel Mare, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazul, Kinizsi Pál, Tulipán, Köztársaság, December 30., Gyöngyvirág, Béke, Mărăşti, Alexandru Vlahuță és Küküllő utcában, illetve a Mátyás király téren helyezték a föld alá a villamos légvezetékeket.

Több szempont van

A szintén az Electrica csoporthoz tartozó Dél-erdélyi Villamosenergia-elosztó Társaság Hargita megyei kirendeltsége arról tájékoztatott, hogy az elmúlt években Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen végeztek ilyen munkálatokat – a már említett kilenc csíkszeredai utcával szemben Székelyudvarhelyen kevesebb ilyen beavatkozás volt. A szolgáltató szerint

a következő kábelmentesítést Székelyudvarhelyen a Bethlenfalvi úton végezhetik el, a városi kórháztól a Lidl parkolójáig,

de megjegyzik, hogy az ilyen munkálatokhoz szükséges a már említett törvényes előírások betartása. Azt is közölték, hogy a kábelek föld alá helyezéséhez szükséges összegeket az éves beruházási, illetve javítási alapokból kell elkülöníteniük, amikor felmerül ezek szükségessége. Ugyanakkor előzetes műszaki-gazdasági elemzést kell végezni, egyes esetekben figyelembe véve a tömegével lógó vezetékek utcaképet rontó látványát is.