Vitality – magánklinika nyílt Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2019. március 29., 18:59

Ünnepélyesen megáldották, majd megnyitották a székelyudvarhelyi Vitality klinikát: a Pethő család finanszírozta befektetés révén megújult a Budvár utca 40. szám alatti ingatlan, amelynek első emeletén már a jövő hét elejétől nyolc szakágban indul a járóbeteg-rendelés.

Fotó: Barabás Ákos

Régi álom volt, de konkrétan 2015-ben fogalmazódott meg az elképzelés, hogy magánklinikát hozzanak létre Székelyudvarhelyen – mondta el az egészségügyi központ megnyitóünnepségén Székely Pál, a létesítmény ügyvezető igazgatója.

{A}

A Vitality klinika azzal az elhatározással jött létre, hogy a térség számára kimagasló egészségügyi szolgáltatást nyújtson, ezért is választották szlogenül az „Egészsége szolgálatában” jelmondatot

– magyarázta az ügyvezető. Hétfőtől az épület első emeletén működik majd a járóbeteg-rendelő: mintegy

700 négyzetméteren alakították ki a szakrendelőket, sebészet, plasztikai sebészet, neurológia, endokrinológia, ortopédia, urológia, nőgyógyászat és pszichológia szakágakban.

Fotó: Barabás Ákos

Rövid távon azonban bővül a kínálat, tudtuk meg: kardiológus és dietetikus, illetve orr-fül-gégész szakemberek várják majd a pácienseket. „A középtávú célok között szerepel az alsó szinten imagisztikai, illetve rekuperációs központ létrehozása, valamint, hosszú távon a felső emeleten műtőegyüttes létrehozása” – magyarázta Székely Pál.

A továbbiakban felszólalt Kacsó István, a létesítmény orvosigazgatója is, aki elmondta:

a klinika munkaközösségének legfőbb célja minőségi, az elérhető legjobb egészségügyi ellátást biztosítani a hozzájuk betérőknek.

Fotó: Barabás Ákos

Az eseményen jelen volt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, aki egyebek mellett Albert Schweitzer elhíresült mondása, „a boldogság nem más, mint jó egészség és rossz memória” apróján kijelentette: a székelyeket ismét rákényszeríti a sorsuk, hogy fordítva üljenek a lovon, nekik ugyanis a memóriájuk jó, az egészségük az kevésbé. „A székelyek a külhoni nemzetrészek közül a legtávolabb eső helyen, a többségi nemzet kultúrájával és vallásával körbevéve is megőrizték magyar identitásukat, hagyományaikat és szokásaikat.

De rossz az egészségük, mert az erősen központosított Romániában, még azon belül az ún. középrégióban is nem a székelyföldi megyék egészségügyi infrastruktúrájának a fejlesztése az első számú prioritás

– fejtette ki. Hozzátette: megtört a lendület, amely a székelyföldi közösséget 20 évvel ezelőtt még jellemezte. „Ritka manapság az innovatív fejlesztés, amely nemcsak egy család megélhetését biztosítja, hanem ezen túlmutatva, egy egész közösséget szolgál.

Fotó: Barabás Ákos

Ez egy közösségi beruházás, amely a mi életminőségünket próbálja javítani

– méltatta a beruházást Szász.

Az esemény díszmeghívottja Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára volt. A szalagvágást követően a részvevők megtekinthették a klinika járóbeteg-rendelőit.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos