Döntöttek: lesz helyi rendőrség Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. március 29., 17:14

Elfogadták a létrehozandó helyi rendőrség működési szabályzatát a csíkszeredai önkormányzati képviselők pénteki soros ülésükön. A város idei költségvetés-tervezetében az intézmény részére egyelőre 1,5 millió lejt szántak.

Székelyudvarhelyhez, Gyergyószentmiklóshoz, Sepsiszentgyörgyhöz és Marosvásárhelyhez hasonlóan Csíkszeredában is helyi rendőrség fog működni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Megszavazták a csíkszeredai önkormányzati képviselők pénteki ülésükön azt a határozatot, amely a helyi rendőrég létrehozását és működési szabályzatát tartalmazta. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere úgy fogalmazott,

nem örvendenek annak, hogy kénytelenek voltak megalakítani egy olyan rendőri testületet, amelyet a csíkszeredai adófizetők pénzéből és a helyi költségvetésből kell finanszírozni, amellett, hogy van elég államilag fenntartott rendfenntartó erő a városban.

„Arra kényszerültünk mégis, hogy ezt meglépjük, másképp nem tudjuk megoldani, hogy a városban rend legyen, hogy Csíkszereda élhető város legyen” – fogalmazott Füleki. Hozzátette, ezzel a határozattal még nem kezdődik meg holnaptól a helyi rendőrség tevékenysége. Első lépésként még meg kell hirdetni az igazgatói állást, majd az intézményvezetőnek lesz a feladata a továbbiakban eljárni, neki kell majd humán erőforrást is toborozni.

{A}

Képzésen kell részt venniük

Ábrahám Előd, a témával foglalkozó önkormányzati képviselő elmondta, két nagy osztálya lesz a helyi rendőrségnek, az egyik feladatai közé tartozik majd a felülvigyázás, a közbiztonság, a távfelügyelet (például a közterületi kamerák követése), a másik osztálynak pedig többek között a közrend, a közlekedési ügyek és az építkezések (control urban) felügyelete.

A határozatban elfogadott szabályzat szerint

33 alkalmazottja lehet a csíkszeredai helyi rendőrségnek, plusz az igazgató.

Kezdetben azonban csak egy kisebb csapattal, 12 személlyel indulna a tevékenység, a következő fél évben még alkalmaznának nyolc embert, a következő évben pedig tovább igyekeznek feltölteni az állásokat.

A helyi rendőröknek kötelező, hogy az alkalmazásukat követő egy éven belül három hónapos képzésen vegyenek részt. A képzés elvégzése előtt is tevékenykedhetnek, de csak olyanokkal közösen, akiknek már van gyakorlatuk, például az állami rendőrség vagy más település helyi rendőreivel

– magyarázta Ábrahám. Képzés számukra legközelebb valamikor ősszel, szeptember környékén indul Gyergyószentmiklós csendőrkiképző és -oktató központjában, ezért szeretnék mihamarabb eljárni az alkalmazások procedúráját, hogy tudják idejében beíratni a képzésre a helyi rendőröket.