Előrelépés történt Ráduly Róbert és Szőke Domokos ügyében

Simon Virág 2019. március 29., 13:15

Úgy tűnik, kimozdult a holtpontról Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőpere, miután a pénteki marosvásárhelyi tárgyaláson a bíró a védőügyvédek kérésének eleget téve feloldotta a bizonyítási eljárást tartalmazó okirat titkosítását.

Fotó: Haáz Vince

A két csíkszeredai elöljáró ellen indított, 2015 óta húzódó ügy pénteki tárgyalásán a Maros Megyei Törvényszéken

a bíró feloldotta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) eljárására vonatkozó okirat teljes titkosítását, és elrendelte, hogy mind a vádlottak, mind az ügyvédeik betekinthessenek a dokumentumba.

Szőke Domokos alpolgármester ügyvédje, Máthé Attila szerint a titkosítás feloldása előrelépésként értékelhető, hiszen eddig csak a bírónak volt hozzáférése a SRI-iratokhoz. Mint megtudtuk, az idevágó jogszabályok értelmében a bírói döntése alapján a SRI át kell adja a titkosított iratokat. Ezekből ki fog derülni, hogy a két csíkszeredai elöljáró elleni bizonyítási eljárást a SRI folytatta-e le vagy sem. Mivel a SRI nem kivizsgáló szerv, a törvények értelmében nincs joga bizonyítási eljárást folytatni. Ha mégis ezt tette, akkor a bizonyítási eljárást semmiséggel sújthatják, ami azt jelenti, hogy a video- és hangbizonyítékokat (telefonlehallgatásokat) nem lehet felhasználni a vádlottak ellen.

{A}

A pénteki tárgyaláson jelen volt Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos is. A következő tárgyalást április 15-én 11 órára tűzték ki.

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.