Előnyösebb a megyei hulladékgazdálkodási társulás?

Fülöp-Székely Botond 2019. március 29., 10:51

A képviselő-testület többségi szavazata alapján – három önkormányzati képviselőnek volt ellenvetése – Székelyudvarhely csütörtökön csatlakozott a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társuláshoz. A tárgyalás végén bemutatkozott az RDE Hargita Kft. új vezetője is.

Fejlesztésekben gondolkodik az RDE Hargita, hogy a későbbiekben ne folyhasson ki a csurgalékvíz Fotó: Barabás Ákos

Még a napirendi pontok megtárgyalása előtt felszólalt Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester, aki arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy

a szolgáltató magyarországi tulajdonosának kérésére nemzetközi szabványok szerinti átvilágítás van folyamatban az RDE Hargita Kft.-nél.

A cél az, hogy a vállalat a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően lássa el feladatát.

{A}

A Hargita megyei önkormányzatok közül csak Székelyudvarhely nem tagja az integrált hulladékgazdálkodás céljából létrehozott fejlesztési társulásnak (ADI) – hangzott el a napirend ismertetésében. A hivatal munkatársai szerint azért is fontos mielőbb csatlakozni az ADI-hoz, hogy Székelyudvarhelynek is legyen beleszólása a hulladékbegyűjtéssel és -tárolással kapcsolatos dokumentáció összeállításába.

Arról is tájékoztattak ugyanakkor, hogy ez év végén jár le a városnak az RDE Hargita szolgáltatóval megkötött szerződése.

Az előterjesztés heves vitát váltott ki a képviselők között,

elsőként Ketesdi Imre MPP-s városatya szólalt fel a határozattervezet ellen érvelve. Kijelentette, az önkormányzatnak támogatnia kellene a magyar kormány azon kezdeményezését, melynek révén ötmillió eurót fektetne be az RDE Hargita fejlesztésébe. Szerinte amúgy sem sürgős a megyei fejlesztési társuláshoz való csatlakozás, hiszen még üzembe sem helyezték a gyergyóremetei hulladéktározót. Éppen ezért

állítása szerint fennáll a veszélye annak, hogy a későbbiekben nem lesz, aki elszállítsa a székelyudvarhelyi szemetet.

Azt is problémaként említette, hogy az ADI-hoz csatlakozva nehezebben tudja majd érvényesíteni akaratát a városvezetés, hiszen ezt további 66 önkormányzatnak is jóvá kell hagynia. A felsorolt érvek miatt a döntés elhalasztását kérte.

Derzsi László, az RMDSZ frakcióvezetője üdvözölte a városvezetés „jövőbe mutató” előterjesztését, mondván, a magyar kormány befektetési szándékának nem kell azt jelentenie, hogy az elkövetkező 10–15 éveben is a Cekend-tetőre kell vinni a székelyudvarhelyi szemetet. Úgy véli, a későbbiekben sem lesz gond a székelyudvarhelyi hulladék elszállításával, hiszen az RDE Hargitával kötött szerződést  tanácsi határozattal két évig meg lehet hosszabbítani. Végül módosító javaslattal élt, miszerint a határozattervezetben ki kell kötni, hogy a fejlesztési társuláshoz való csatlakozás nem befolyásolhatja a jelenlegi szolgáltatóval megkötött szerződés hatályát.

Bíró Jolán MPP-s képviselő hozzátette, a jegyzőtől érdeklődve megtudta,

arra is van mód, hogy a város a későbbiekben kiszálljon a megyei társulásból.

Fontosnak tartotta ugyanakkor a magyar állam beruházási szándékát is, hiszen ennek nagy százaléka a szelektív hulladékgyűjtés hatékony megszervezésére irányulna. Mike Levente (MPP) névre szóló szavazást kért, majd az ő, a Ketesdi és Orbán Balázs (MPP) támogatása nélkül szavazták meg a képviselők az előterjesztést, amelybe Derzsi módosító javaslatát is belefoglalták.

Bemutatkozott az igazgató

Gálfi Árpád mutatta be Körösfőy Sándort, az RDE Hargita nemrég kinevezett új igazgatóját.

Úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb kihívás előtt állok, mint amire számítottam

– fogalmazott az új igazgató.

Körösfőy Sándor Fotó: Barabás Ákos

Mint mondta, környezetvédőként kezdte pályafutását, de azóta öt megyei hulladékgazdálkodási rendszer kidolgozásában is részt vett. Hangsúlyozta, a csurgalékvíz kifolyásának meggátolása érdekében be fognak szerezni egy generátort. Rámutatott, tavaszra rendszerint sok csurgalékvíz gyűl fel a telepen, hiszen a hidegebb hónapokban nem eléggé aktív a szennyező anyagokat lebontó baktériumállomány. Ebből sajnos keveset tud befogadni a székelyudvarhelyi víztisztító állomás. Gálfi reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben jól fognak együttműködni az igazgatóval. Erre utal az is, hogy egy korábbi bírósági ügyben igyekeznek peren kívüli megoldást találni.