Bürokráciával küzd az önkormányzat: ismét húzódik Kovászna város utcáinak felújítása

Bíró Blanka 2019. március 28., 14:18

Két éve húzódik a bürokratikus akadályok miatt Kovászna városában a 11 utca felújítására nyert 19 millió lejes Európai Uniós pályázat kivitelezése. A polgármester abban bízik, ha késve is, de végül sikerül felújítani az utcákat.

„A bürokrácia egyre szövevényesebb, mindig felbukkannak akadályok, melyek késleltetik a projektet, lekötik az energiáinkat” – mondta portálunknak Gyerő József polgármester. Felidézte, a Regionális Operatív Program keretében nyert pályázatra 2017 nyarán írta alá a támogatási szerződést, elkészítették a műszaki terveket, ezeket 2018 elején jóváhagyta a Központi Fejlesztési Ügynökség, majd az iratcsomót felterjesztették a Közbeszerzéseket Felügyelő Országos Ügynökséghez (ANAP).

Az ügynökség különböző okokra hivatkozva, öt alkalommal utasította vissza az engedélyt, mindig „újabb és újabb hiányosságokat, hibákat” fedeztek fel, végül idén februárban hagyták jóvá a közbeszerzést.

Gyerő József rámutatott, így zöld út nyílt volna a szerződéskötés előtt,

ám újabb akadály merült fel.

A projekt pénzügyi mutatóit az elmúlt év elején számította ki a tervező, így nem vehette figyelembe az azóta érvénybe lépett, az építkezésben megnövelt minimálbért, ami 57 százalékos áremelést generált. Ennek ellenére a versenytárgyalást még februárban kiírták, csakhogy ilyen feltételek mellett egyetlen cég sem jelentkezett.

{A}

„Beláttuk lépést kell tartanunk a drágulással, frissítettük a pénzügyi mutatókat, és az árnövekedést a pályázat előre nem látható költségek fejezetéből szeretnénk fedezni” – részletezte a fürdőváros polgármestere. Az új mutatókat az önkormányzat elfogadta, ám ezt most újra elő kell terjeszteni a fejlesztési ügynökséghez, a kedvező véleményezés esetén módosítani kell a szerződést. Ezt követően írhatnak ki újabb versenytárgyalást, várhatóan a nyár elején.

Sajnos naponta szembesülünk a bürokratikus akadályokkal. Engem és a városlakókat is bosszant a késlekedés

– mondta Gyerő József, aki abban bízik, ha késve is, de végül sikerül felújítani a tizenegy utcát, ami 6,5 kilométer új aszfaltot jelent.