Felszámolják a sertéspestis-gócokat – kifizetik a kártérítést

Bíró Blanka 2019. március 28., 13:33

A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben kifizették a sertéspestis-fertőzés miatt elpusztított disznók után a kártérítést. A 42 tulajdonos összesen 53 500 lejt kapott a kényszervágás nyomán elpusztított 127 sertés után.

Képünk illusztráció Fotó: Sursadevest.ro

Az őrkői sertések eredetileg nem voltak fülszámozva, de tavaly módosították a kormányrendeletet, így kényszerhelyzetben az utolsó pillanatban is lehetett azonosítót tenni, így kaphattak a gazdák kárpótlást. A sepsikőröspataki kényszervágás miatt elindított kárpótlási eljárás még folyamatban van, de hamarosan ott is fizetnek –tájékoztatott Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

{K1}

Rámutatott, a hivatalos protokoll alapján elvégezték a szükséges procedúrákat, hogy a gócpontokat felszámolják, és feloldhassák a védelmi, illetve a felügyeleti övezetet. Amióta február elején sertéspestis-fertőzést igazoltak vissza a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben, és a városhoz közeli Kőröspatakon,

a hatóság 238 ellenőrzést végzett, ezek nyomán 11 bírságot róttak ki összesen 28 ezer lej értékben, mert nem tartották be az előírásokat, amivel megakadályozhatták volna a betegség elterjedését.

{A}

Kovászna megye területén működő hét sertésfarmon tizenegy esetben vizsgálódtak. A végéhez közeledik a a gócpontokhoz közeli falvakban a sertésállomány vizsgálata, a 3 kilométeres védelmi övezeten belül, vagy Sepsiszentgyörgyön, Kőröspatakon és Kálnokon laboratóriumi vizsgálatokat is végeztek, hogy megállapítsák, nem fertőzött az állomány. A vizsgálatok eredményei után a gócpontokat, a védelmi és a felügyeleti övezetet felszámolhatják. Sikó Barabási Sándor szerint erre már április elején sor kerülhet.

Amint arról beszámoltunk február elején két sertéspestis-fertőzés gócpontot azonosítottak Háromszéken, azóta a felügyeleti övezetekbe korlátozták az állat-forgalmat, sem élő sertést, sem disznóhúst, vagy húsból készült terméket nem lehet onnan kihozni.

{K2}