Színes programkínálattal töltik ki a pápalátogatás és a csíksomlyói búcsú közti hetet

Barabás Hajnal 2019. március 27., 21:51

Közzétették a Ferenc pápa látogatása, valamint a pünkösdi búcsú közötti időszakra tervezett programkavalkád részleteit. A főként Csíkszéken zajló programajánlatokat szerdán ismertették a csíkszeredai városháza gyűléstermében.

Széleskörű, sokakat megmozgató programkavalkáddal készülnek a pápalátogatás és a búcsú idejére Csíkszeredában – hangzott el Fotó: Gábos Albin

A Hargita megyei, valamint a csíkszeredai kulturális intézmények, adott esetben civil szervezetekkel együttműködve, számos programot kínálnak május 31. – június 8. közötti időszakban a római katolikus egyházfő csíksomlyói szentmiséjére, illetve a rá egy hétre következő pünkösdi búcsúra érkező vendégeknek.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere széles kínálatúnak és műfajilag is szerteágazónak jellemezte az eseménynaptárukban szereplő programokat.

Csíkszeredában többek között lesz rockkoncert és szimfonikus hangverseny, illetve néptáncműsor is.

Fotó: Gábos Albin

Ugyanakkor a polgármester további rendezvényeket is kiemelt, például a Magyar Színház Legyetek jók, ha tudtok című előadását, amelyben a főszerepet a híres magyar színész, Eperjes Károly játssza, továbbá Szalay Zoltán szerzői estjét. Ezeken kívül

lesznek még múzeumi kiállítások, a Csíki Játékszín, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is készül előadások bemutatásával.

Erről számoltak be város által fenntartott kulturális intézmények vezetői. A Városi Művelődési Házban, illetve a Szakszervezetek Művelődési Házában tartandó rendezvényekre egyébként jegyeket a bilete.ro oldalon keresztül is meg lehet majd vásárolni, sőt vannak már olyan produkciók is, amelyekre már most jegyet lehet váltani az online felületen.

Fotó: Gábos Albin

Ekkor lesznek a megyenapok

Június első hetén tartják a Hargita megyei napokat is, amelyekre szintén változatos programokkal készülnek. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke úgy fogalmazott: tartalmas hétre készülnek, amelyre külön pénzforrásokat tettek félre. A megyenapokat a Hargita Megyei Kulturális Központ szervezi, amelynek igazgatója, Ferencz Angéla a sajtótájékoztatón elmondta,

csak Csíkszéken több mint 100 rendezvényt írtak össze, de Udvarhelyszéken és Gyergyószéken is számos program lesz.

Kiemelte a jó együttműködést a különböző intézményekkel, valamint civil szervezetekkel is. Példaként említette a Csíkszéki EKE kapcsolódását a programsorozatba, hiszen számost helyismereti túrát szerveznek arra az időszakra, 6-10 kilométeres távolságú, könnyű túrákat is, hogy bárki részt vehessen rajtuk. Szabadtéri rendezvények is lesznek szép számban Csíkszeredában, akkor tartják majd a helyi termékek vásárát a főtéren, szerveznek továbbá gyermekfoglalkozásokat, pünkösdhöz illő kiállításokat. A programfüzet most készül, három nyelven adják majd ki, jelenleg 60 oldalas terjedelmű. Megjegyezte végül azt is, hogy

március 29-ig kell véglegesítsék a programot, aki rendezvényével csatlakozni szeretne a rendezvénysorozathoz ezt megteheti,

ha nem is kerülhet már bele a nyomtatott programfüzetbe, az online felületeken még lehet népszerűsíteni.

A Mikó-vár udvara is kiadó mint helyszín az eseményhez illeszkedő programokra, illetve a csíkszeredai városvezetés is nyitott arra, hogy rendelkezésre bocsássa a Csíki Mozi épületét.

Fotó: Gábos Albin

Város szervezte programok

Május 31-én, pénteken 11 órától Csipike a gonosz törpe című mesejátékát adják elő a Csíki Játékszínben, a belépő ára 8 lej. A Csíki Játékszín társulata továbbá 19 órától a Mágnás Miska című operettjét adja elő a Szakszervezetek Művelődési Házában, a belépő ára 30, illetve kedvezményesen 20 lej. A Csíki Székely Múzeumban az állandó kiállítások mellett időszakos kiállítás is nyílik a sepsiszentgyörgyi múzeum jóvoltából: a Panteon képzőművészeti tárlat, amelyet egész héten meg lehet majd tekinteni. Június elsején, szombaton 19 órától a Role együttes koncertezik a Szakszervezetek Művelődési Házában, 20 órától Hargita együttes Hegyen innen-hegyen túl műsorát mutatja be, erre a belépő 20 lej. Június 2-án, vasárnap az Ünnepek háza című előadást lehet megtekinteni a Csíki Játékszínben 19 órától, a belépő ára 25, illetve 15 lej. A Szent Ágoston-templomban a Csíki Kamarazenekar hangversenyét tartják 19.30 órától, erre a jegy ára 10 lej. A Szakszervezetek Művelődési Házában 20 órától a Hargita együttes lép fel Erdély.ma – Levelek Londonba című produkciójával, a jegy ára 20 lej. Június 3-án, hétfőn a Hargita együttes Pöttöm Palkó mesés táncjátékára hívják a kicsiket 12 órától a Városi Művelődési Házba, ugyanitt 19 órától a Háromszék Táncegyüttes Mundruc című műsorát adja elő, a belépés 20 lejbe kerül. A Szakszervezetek Művelődési Házában 19 órától lehet megtekinteni a Magyar Színház Legyetek jók, ha tudtok című eladását, a belépő 30, illetve 20 lej. Ezt az előadást a következő napokon, azaz június 4-én kedden, valamint június 5-én szerdán és június 6-án, csütörtökön is megismétlik szintén 19 órától. Június 5-én, szerdán ugyanakkor a Csíki Moziban 19 órától kezdőik a Szalay Zoltán szerőzi estje. Ugyanezen a napon a Csíki Játékszín a Don Juan bérleteseknek előadja az Ünnepek háza című műsorát 19 órától, amelyre fennmaradó helyekre lehet jegyet váltani 25 lej, illetve 15 lej értékben, majd megismétli az előadást másnap június 6-án, csütörtökön szintén 19 órai kezdettel. Június 7-én, pénteken Hegyen innen-hegyen túl című műsorát adja elő 20 órától, belépő ára 20 lej. Június 8-án, szombaton szintén a Hargita együttes lép színpadra a Városi Művelődési Házban 20 órától, a jegy ára erre is 20 lej. Szintén szombaton 19 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában 19 órától a Csángálló együttes koncertezik, ennek belépőára 20 lej.
Ízelítő a megyenapok programjából

Több mint száz rendezvényt jegyeztek Ferenc pápa június elsejei látogatása s a pünkösdi búcsú közötti időszakra. Kiállítások, könyvbemutatók, túrák és előadások egész sorával készültek a szervezők és partnereik a nagyszámú embertömeg szórakoztatására. Csíkszeredában egész héten lesz helyi és hagyományos termékek pünkösdi vására a Szabadság téren és a promenádon. Több napon át a Csíkszéki EKE hajnali teker(g)ést, városnézést illetve egyéb túrákat szervez. A csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola pedig közösségi alkotótérré alakítja a parkot, programjaikat naponta 14-18 óra között bonyolítják le. A környező falvak pedig szerre mutatják be tájházaikat a Tájházak hete programpont révén, így többek között Csíkkozmáson, Kászonújfaluban, Kászonaltízen, Csíkmenaságon, Gyimesközéplokon, Énlakán, Bögözön, Homoródszentmártonon, valamint Gyergyóremetén látogathatóak meg a tájházak. Június 3-án, hétfőn színes programokkal telített gyermeknapra számíthatnak a családok, amelyet a csíkszeredai központi parkban rendeznek meg a megyenapok szervezői, június 6-án, csütörtökön pedig a gyermek és ifjúsági néptánctalálkozóra, a Csűrdöngölőre kerül sor. Udvarhelyszéken is számos rendezvénnyel készülnek a „nagy” hétre. A Csodakert, Erdély első ökológiai fűszer- és gyógynövény kertje több napon lesz látogatható Szentábrahámon. Szentegyházán pedig június 2-án, vasárnap, szabadtéri passiójátékot ad elő 19 órától a Szent Imre Társulat. Gyergyószéken is számos programot szerveznek, többek között, június 1-én szombaton nyílt mászónapot tartanak a Sugó-barlangban, amelyet június 9-én megismételnek. Továbbá a programok között szerepel még a június 2-i lovasnap is, amelyet Ditróban tartanak.