Villanypásztort szereltek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház köré

Székelyhon 2019. március 27., 18:12

Villanypásztort szereltek fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház körül húzódó kerítésre kedden. Az eszköz az intézmény területére korábban több alkalommal behatoló medvéket hivatott távol tartani.

Fotó: Milik Szilárd Zsolt

A villanypásztor a kórházat adminisztráló Hargita Megye Tanácsának javaslatára, megelőző intézkedésként került fel a kórház hatszáz méter hosszan húzódó kerítésére – tájékoztatott közleményben Kiss Edit, a megyei sürgősségi kórház sajtóreferense.

{A}

A huzalokra figyelmeztető táblákat is kifüggesztettek. Az egyelőre román nyelvű táblák a napokban magyar nyelvű figyelmeztető táblákkal is kiegészülnek, a kórház mögötti területrészen ötven méterenként, az elülső, forgalmasabb kerítésrésznél pedig sűrűbben kifüggesztve hívják majd fel a figyelmet a villanypásztor jelenlétére.

A villanypásztor egy, helyenként pedig három huzaljában a szerelőcég illetékese szerint kicsi az áramerősség, így sem az emberek, sem pedig az állatok részére nem jelent életveszélyt és nem okoz sérülést.

Sándor Előd, a villanypásztort felszerelő és azt a továbbiakban is szervizelő csíkszentsimoni Fermag Kft. vezetője közölte, tapasztalataik szerint

ez a berendezés távol tartja a medvét, az állat megijed a kapott áramütéstől és nem próbálkozik többé azon a helyen a behatolással.

Fotó: Milik Szilárd Zsolt

A villanypásztor felszerelése mintegy 2600 lejbe került és az tette szükségessé, hogy a kórház területére az elmúlt években több alkalommal, időnként rendszeresen medvék hatoltak be. Támadás nem történt, de

a betegek és az itt dolgozók védelme érdekében szükség volt erre az óvintézkedésre

– mutatott rá a közlemény szerint Konrád Judit, a kórház menedzsere. A kórház vezetősége felkéri a betegeket, hozzátartozóikat és az alkalmazottakat, hogy legyenek elővigyázatosak a kerítés közelében.