Összefogott a közösség a székelydályai család megsegítéséért

Fülöp-Székely Botond 2019. március 28., 10:47

Teljesen leégett egy négytagú székelydályai család háza, jelenleg egy helyi gazda ingatlanjában kaptak szállást. A falubeliek pénzzel, ruhákkal és élelemmel is segítettek nekik, de sürgősen szükségük lenne egy hűtőre és egy mosógépre.

Bot Bálint a leégett ház helyszínén. Szeretnék újraépíteni az otthonukat Fotó: Barabás Ákos

„Tizenkét évnyi munka vált a tűz martalékévá. Semmink sem maradt, csak a ruhák, amiket rajtunk látnak, néhány doboz gyógyszer, illetve a házőrző kutya, s a ló a csikóval” – fejtette ki portálunknak a kétgyerekes családapa, Bot Bálint, akivel másfél héttel a házuk leégése után találkoztunk Székelydályában.

{A}

Jelenleg roppant szerény körülmények között kénytelenek meghúzni magukat, de ha nincs egy helyi jóindulatú gazda, akkor tető sem lenne a fejük fölött. A kevesebb mint tíz négyzetméteres szobában alig fér el a két ágy, amelynek egyikében az apa alszik fiával, a másikban pedig az anya a lányával. Innen járnak naponta iskolába a gyerekek.

A székelydályai család tizenkét évi munkája vált a tűz martalékává Fotó: Barabás Ákos

Bencsi Emese, az édesanya idézte fel lapunknak a szerencsétlenséget. Mint mondta, egyik elhunyt rokonuk temetésre kellett menjenek aznap, és csak este értek haza. A gyerekek rögtön lefeküdtek, nem kellett begyújtani a házban lévő főzőkályhába sem, hiszen enyhe volt az időjárás, nem fázott senki.

Éjszaka arra ébredtek, hogy pattog valami a ház ablakánál, de elsőre azt hitték, hogy csak eleredt az eső.

Később jött a felismerés, hogy lángok csaptak fel a ház hátsó részénél lévő tyúkketrecek környékén, amelyek hamar átterjedtek a fásszínre, majd a régi épületre, ahol laktak. Azonnal menekülni kellett, így a gyerekekkel együtt pizsamában rohantak ki a házból. Az édesapa visszarohant a lángok közé, hogy kihozza beteg élettársa gyógyszereit, illetve mentse, ami menthető, de roppant gyorsan terjedt a tűz, és ő maga is alig tudott kijutni. Meg is sérült.

Fotó: Barabás Ákos

Szerintem pillanatok kérdése volt, hogy mi is bent égjünk. Csak annak örvendek, hogy a gyerekeknek nem lett semmi baja. Ők még mindig rémültek a történtek miatt

– fogalmazott Bencsi Emese.

A tűzoltók ugyan kijöttek a helyszínre, de akkorra már leégett a kétszobás ház nagyobb része: csupán a pincerész maradt meg, az is nagyon rossz állapotban. A károsultaknak azt mondták, hogy rövidzárlat okozhatta a tüzet, de a családnak gyanús a dolog, hiszen nem voltak vezetékek ott, ahonnan a lángok felcsaptak.

Az eset után rögtön összefogott a helyi közösség a család megsegítésére: a férfi főnöke lakást biztosított számukra, ugyanakkor gyűjtést is szervezett a helyieknél, amelynek köszönhetően közel háromezer lejt tudott adni a családnak. Mindemellett ruhákat és élelmiszert is kaptak. Bot Bálint ugyanakkor kifejtette, a polgármesteri hivataltól azt az ígéretet kapták, hogy ők is segíteni fognak a ház újraépítésében. Jelenleg egy hűtő, illetve egy mosógép beszerzése lenne a legfontosabb – mondta a Székelyhonnak élettársa, aki bizakodó a jövőt illetően.

Nincs, mit tenni, ami történt, megtörtént. Mindenünk odalett, újra kell kezdjük az életünket

– magyarázta.

Fotó: Barabás Ákos

Aki támogatni szeretné a családot, az személyesen is felkeresheti őket a Székelydálya 83. szám alatti ideiglenes lakásukon. Bármilyen segítségnek örülnek, legyen az anyagi vagy tárgyi adomány.