Székelyföldi sítájfutók a lappföldi vébén

Dobos László 2019. március 27., 14:22

Az észak-svédországi Pitea volt a házigazdája az elmúlt napokban a kétévente megrendezett sítájfutó-világbajnokságnak. A lappföldi világversenyen Romániát hárman képviselték, mindhárman a VSK Csíkszereda sítájfutói.

A csíki trió, balról jobbra Szép Zoltán, Csúcs Klaus és Simion Suciu Fotó: VSK

Egyéniben három versenyszám volt: hosszú és középtáv, illetve sprint. Meglepő módon ezúttal a hosszú próbával kezdődött a vébé, amelynek rajtjára egyméteres friss hó hullott, így a sportolóknak nehéz dolguk volt a puha nyomokon, a síbot gyakran elsüllyedt. A svéd szervezők egy igazán embert próbáló pályát tűztek ki, amely az eredetileg tervezett 28 km helyett 33 kilométer hosszú lett, ez pedig megrostálta a mezőnyt, többen is feladták.

Hosszú táv: 1. Andrej Lamov (Oroszország), 2. Lars Moholdt (Norvégia), 3. Tero Linainmaa (Finnország), … 33. Csúcs Klaus, … 37. Simion Suciu, … 40. Szép Zoltán.

A hosszú táv fáradalmait idő sem volt kiheverni, másnap már következett a gyorsabbik egyéni szám, a sprintverseny. Ezt a próbát a kemény emelkedők és a gyors útvonalak kiválasztása jellemezte, amire a csíki sportolók nehezen tudtak felpörögni. Sprintverseny: 1. Erik Rost (Svédország) és Szergej Gorlanov (Oroszország), 3. Eduard Krenyikov (Oroszország), … 34. Csúcs Klaus, 35. Simion Suciu, … 44. Szép Zoltán.

{A}

A középtávú verseny tömegrajttal indult, és a 15 kilométer során három alkalommal is térképcserét kellett végrehajtani. A keskeny, mindössze 1 méter széles nyomokon igazi kihívás volt megtalálni a leggyorsabb útvonalat az ellenőrzőpontok között. Ennek ellenére nagyon szoros és végig kiélezett verseny volt.

Középtáv: 1. Erik Rost (Svédország), 2. Audun Heimdal (Norvégia), 3. Gion Schnyder (Svájc), … 36. Simion Suciu, … 39. Csúcs Klaus, … 47. Szép Zoltán.

A váltóversenyre nagy szélben került sor, ez pedig komolyan megnehezítette a versenyzők dolgát. Akárcsak két évvel ezelőtt Krasznojarszkban, a román váltót ezúttal is a VSK Csíkszereda csapata alkotta. A csíki fiúk (Suciu, Szép és Csúcs) végig versenyben voltak a 10. helyért, sőt egy adott pillanatban a 9. helyen álltak, de végül a 11. helyen értek célba. A román váltót megelőző összes csapatnak komoly szakmai stábja volt (waxmester, fizioterapeuta, pszichológus), erről a mieink – sajnos – csak álmodnak, hiszen ezúttal még edző sem kísérte el a válogatottat. Az aranyérmet az oroszok szerezték meg, a svédek és a norvégok előtt.

Csúcs András a veteránok között versenyzett

Fotó: VSK Csíkszereda

Csíkszeredai indulója is volt az ugyancsak Piteában megrendezett sítájfutó veterán-világbajnokságának, amelyen a 35 évnél idősebbek állhattak rajthoz. A több száz részvevő között akadt ausztráliai sítájfutó is, de leginkább a skandináv országok voltak képviselve a veterán seregszemlén, amelyen a csíkszeredai Csúcs András (VSK Csíkszereda) az 55 éves korosztályban állt rajthoz. Csúcs három versenyszámban volt érdekelt, az első két nap a 24. helyen ért célba, a harmadik nap pedig a 22. helyen zárt.