Főtérre tervezett mélygarázs: figyelembe veszik a vásárhelyiek véleményét?

Simon Virág 2019. március 28., 12:01

A marosvásárhelyi főtérre tervezett mélygarázsra vonatkozó határozatok visszavonását, az egész terv megvalósításának leállítását kéri a Szabad Emberek Pártjának három tanácsosa. Javaslatukról csütörtökön szavaznak a helyi tanácsosok. 

Szükség van földalatti parkolóházra. De a főtér kellős közepén? Fotó: Haáz Vince

Radu Bălaş, Pápai László és Tatár Lehel három határozattervezetet nyújtott be, amely a főtéri parkolási gondokkal kapcsolatos. Ebből egyet tűztek a márciusi soros marosvásárhelyi tanácsülés napirendjére. Mint Radu Bălaş portálunknak elmondta, a napirendre tűzött határozattervezetben kérték, hogy a főtéri mélygarázzsal kapcsolatos határozatokat vonják vissza. Véleménye szerint

a tanácsosok nagy többsége által megszavazott mélygarázs ötletét nagyon sok marosvásárhelyi nem támogatja, s az ő véleményüket mindenképp figyelembe kell venni.

Bălaş tudomása szerint a városháza már elindította az engedélyeztetési folyamatot, és több lépést megtett annak érdekében, hogy felvegye a földalatti parkolóház megépítéséhez szükséges csaknem 90 millió lejes kölcsönt.

{K1}

„Három határozattervezetet nyújtottunk be, csak az egyiket tűzték napirendre. A másik kettő részben kiegészíti ezt, hiszen azt kértük, hogy a város vezetősége folytasson tárgyalásokat a színház mögött lévő parkolórész tulajdonosával és a főtér másik felén, a Maros Pláza melletti gödör tulajdonosával. E két helyen, a főtér közelében, de mégsem a város szívében lehetne parkolóházakat építtetni. A színház mögötti terület esetében még a kisajátítást is lehetne kérni, közhasznú terv esetén. Azt gondoljuk, hogy mindkét helyszín sokkal alkalmasabb lenne, mint a főtér alatti mélygarázs, amelyek megépítése legalább 5-6 évig építőteleppé alakítaná a belvárost” –  magyarázta Bălaş. A tanácsos kérdésünkre azt is elmondta, hogy nem kérte egyik párt támogatását sem a határozat megszavazására. 

{A}

Azt is megtudtuk, megtörténhet, hogy ő maga fogja kérni a határozat elhalasztását, mivel nem volt 30 napja közzétéve a városháza honlapján. „Az érvényes törvények tanulmányozása után döntünk erről, mert nem szeretnénk, hogy utólag a prefektus megtámadja az esetleges határozatot.”

Bălaş szerint a mélygarázs építését egészen addig meg lehet akadályozni, amíg meg nem jelenik az első kotrógép a főtéren.

A főtér közepén levő park alá építenék a mélygarázst Fotó: Haáz Vince

Kíváncsiak voltunk, hogy miként vélekednek a mélygarázs megépítésére vonatkozó tervezetek visszavonásáról a marosvásárhelyi RMDSZ képviselői. Kali István ügyvezető elnök elmondta, hogy szerdán délután tartanak frakcióülést és a tanácsosok akkor egyeztetnek a tervezetekről és a szavazásról. A kérdésben nincs felsőbb utasítás, így a frakció dönti el, hogy miként szavaz.