Videó a kőrispataki medvéről és a támadás helyszínéről

Széchely István 2019. március 27., 15:06

Videót készített a kőrispataki medvéről, a barlangjáról és a pénteki medvetámadás helyszínéről a Hubertus Vadásztársaság igazgatója. A felvétel azonban hamar megszakad, ugyanis az állat a köztük lévő mély árkot megkerülve a vadászok felé rohan.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

„Közöttünk volt egy hatalmas árok és ott próbál jobb felől kerülni, nem ment be az árokba, hogy szemből közelítsen, hanem oldalról próbál támadni. Aztán már kellett szaladjunk, nem tudtunk tovább filmezni. Fegyver volt nálam, de nem akartuk meglőni. Önvédelemből meglövi az ember, mert nem hagyja, hogy megegye a medve, de ezt el akartuk kerülni, ezért elszaladtunk” – idézte fel a vasárnapi helyszínelést a medvetámadás területén illetékes Hubertus Vadásztársaság igazgatója. Fazakas Attila azt nem tudja, hogy a medve meddig üldözte őket, mert a mintegy ötven méterre, az erdő szélén álló kocsijukig rohantak, már csak onnan néztek vissza. A bal oldalukon kellett volna feltűnjön a medve, de akkor már sehol sem látták.

Videó: Hubertus Vadásztársaság/Fazakas Attila

A vadásztársaság igazgatója elmondta, azóta sem ők, sem más nem járt a helyszínen, ezért értetlenül áll a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetőjének, Domokos László Józsefnek azon kijelentése előtt, hogy „már most is látható, hogy mivel nem zavarják, sokkal nyugodtabban viselkedik a nagyvad.”

{K1}

Az ügynökség a környezetvédelmi minisztérium által megkövetelt szakvéleményezésben türelmi időt kért a vadásztársaság által kérelmezett kilövési engedély megadására, arra hivatkozva, hogy csak akkor lesz indokolt a vad kilövése, ha az nem „csillapodik le”.

{K2}

Én negyven éve vagyok vadász, huszonegynéhány éve igazgató, de én medvét ilyen felbőszült és agresszív állapotban még nem láttam

– fogalmazott Fazakas Attila, megjegyezve, hogy hétfőn ezt átiratban közölték a megyei környezetvédelmi ügynökséggel, mellékelve a medvéről készült videót is. Érthetetlen számára, hogy tudják azt a medvetámadás helyszínétől majdnem száz kilométerre található megyeközpontból megállapítani, hogy a medve megnyugodott, anélkül, hogy a helyszínen jártak volna.

Fazakas Attila biztos abban, hogy

amennyiben a kőrispataki medve emberrel találkozik, annak újabb tragédia lesz a vége,

és akkor csak az említett átirattal tudják megvédeni magukat attól, hogy a felelősséget rájuk hárítsák. Úgy volt, hogy csendőrségi felügyeletet rendelnek a falu határába, hogy megakadályozzák a medvetámadás helyszínének a megközelítését, ám ez sem történt meg, így szabadon kószálhat bárki a környéken – folytatta az igazgatója.

A vadásztársaság egyébként szerda délelőttig semmilyen hivatalos választ nem kapott a szaktárcától a kilövési kérésére. Ők a helyszínelés óta a kilövést tartják az egyetlen biztonságos megoldásnak.

Azelőtt mi is a vadászetikát vettük figyelembe és azt, hogy anyamedvéről van szó, amelyet nem szívesen lövünk meg, de ebben az esetben – más specialistákkal is konzultálva – megállapítottuk, hogy ezt meg kell lőni

– mondta a szakember, megjegyezve, a medve elaltatásával és áttelepítésével csak fokoznák az agresszivitását.

Kérdőjelek

A szakember szerint továbbra is számtalan megválaszolatlan kérdés van a pénteki tragikus esettel kapcsolatban. A medvetámadás következtében életét vesztő férfi társainak az ellenmondásos beszámolóiból továbbra sem derül ki, pontosan mi történt az erdőben pénteken.

{K3}

Az biztos, hogy a későbbi áldozat megközelítette a medvebarlangot. Az eszméletlen férfira a videóban is látható árokban találtak rá a társai, a fővadász elmondása szerint addigra a „medve már betakarta”. Kérdés számára az is, mikor mertek az áldozat közelébe menni a társai, hiszen akkor a medve már nem volt ott. Abban viszont teljesen biztos Fazakas Attila, hogy a medvetámadástól számítva órákba telhetett, amíg mentőbe került a később elhunyt férfi.

{K4}

Ugyanis véleménye szerint hosszú időbe telt, amíg a sérültet a társai ki tudták vinni az árokból, majd szekérre tenni és azzal bevinni a mintegy másfél kilométerre lévő faluba, ahol már volt térerő ahhoz, hogy mentőt tudjanak hívni.