Nemzetközi hálózat tagja lett a marosvásárhelyi Víz Háza

Simon Virág 2019. március 26., 16:46

Az UNESCO védnökség alatt működő Vízmúzeumok Nemzetközi Hálózatának tagja lett a marosvásárhelyi Víz Háza. A 2016-ban megnyitott vásárhelyi múzeum udvarán és belső szobáiban levő tárgyak, dokumentumok betekintést nyújtanak az ivóvíz gyűjtésének és tisztításának történetébe a m&a

A régi víztározó medence bejárata, több lépcső vezet le a föld mélyében rejlő tárolókhoz. Fotó: Gálna Zoltán

Mint Nicu Tomuletiu az Aquaserv regionális szolgáltató sajtószóvivője elmondta, a Vízmúzeumok Nemzetközi Hálózatát, azért hozták létre, hogy a hozzá csatlakozó intézmények együttesen tudatosítsák az emberekben  az ivóvíz fontosságát, a tiszta vízre leselkedő veszélyeket és azt, hogy

mindannyian felelősek vagyunk a vízpazarlás csökkentéséért.

A régi tűzcsapokból is látható néhány a múzeum udvarán Fotó: Gálna Zoltán

A nemzetközi hálózatnak hatvan múzeum a tagja, ezeknek tavaly mintegy 5 millió látogatója volt. Az Aquaserv az idén csatlakozott a hálózathoz, így bekerült a nemzetközi körforgásba.

A Víz Háza a marosvásárhelyi Somostető felé vezető Nyár utcában található, a város egyik legelső víztározó medencéje udvarán. A medencét évtizedek óta nem használják, ezért döntött úgy a vízüzemek vezetősége, 2016-ban, hogy múzeumi látványosságként fogja hasznosítani.

{A}

Az udvaron számos kisebb-nagyobb tárgyat helyeztek el, amelyeket a száz évvel ezelőtt kialakított víztisztító üzemben használtak. A múzeum udvarán a kiállított tárgyak mellett játszóeszközök, padok és egy tágas filagória várja a látogatókat.

Az épületben fotók és kordokumentumok vannak kiállítva Fotó: Gálna Zoltán

Az épületben a kiállított fényképek, iratok, az ivóvíz előállításához szükséges eszközök és más kordokumentumok nemcsak a vízszolgáltatás fejlődését mutatják be, hanem a város történetének egy részét is.

A Víz Háza mindennap díjmentesen látogatható a Nyár utca 44. szám alatt, érdeklődni és csoportos érkezés esetén bejelentkezni a 0265-208 861-es telefonszámon lehet.

A látogatók kis leírásból tudhatják meg, hogy az udvaron kiállított tárgyakat mire használták Fotó: Gálna Zoltán