Két részletben készül el az új elkerülő út Csíkszeredában

Kovács Attila 2019. március 28., 09:08

Munkagépek dolgoznak Csíkszeredában a vasúti felüljáró hídtól a vasútvonal mentén tervezett elkerülő út nyomvonalán, amely összeköti majd a Brassói utat a Rét utcával. Idén makadámút készül, aszfaltozás csak jövőben lesz.

Alapozás készül az elkerülő úton Fotó: Gábos Albin

A helyszínen járva két különböző munkálatot is láttunk, a felüljáró híd közelében az egykori üzemanyag-lerakat helyét rendezik és fertőtlenítik a volt tulajdonos megbízásából. Emiatt az 1,2 kilométer hosszúságú elkerülő út nyomvonala alapozásának előkészítését teljes szélességben csak kissé távolabb tudták megkezdeni, ahol már a meglévő növényzet eltávolítása után követ és töltést is hordtak a területre, és kialakítják a megfelelő szintet.

{A}

Mint megtudtuk, a volt üzemanyag-lerakat helyének felszabadítása után az alapozás arra a részre is kiterjed, majd északi irányba, a Rét utcai kereszteződés felé haladnak tovább. Közben a helyszínre szállított betonelemekből átereszeket is kell kialakítani, illetve a Somlyó-patakon egy híd építésére van szükség.

Az alapozás különleges kiegészítőket kap, a tőzeges, lápos terület miatt a tervező jelentős szakaszon geotextília, illetve georácsnak nevezett műanyag háló és tört kő alkalmazását írta elő

– ez a megoldás egynegyedét jelenti annak a költségnek, amelyet az útalap teljes cseréje jelentene. A munkálat elvégzésével a tavaly ősszel zárult közbeszerzési eljárás nyomán a csíkszeredai ING Service és a Balast Centrum alkotta cégtársulást bízták meg. Feladatuk ebben az évben, az első szakaszban, az alapozás, a villanyoszlopok eltávolítása, az átereszek és a híd elkészítése és a makadámút kialakítása.

Az első szakaszban végzett munkálatok költségét a szerződés áfával együtt 13 millió lejben rögzítette. Ezt a összeget most az időközben történt minimálbér-emelés és költségnövekedés miatt növelni kell, az erre vonatkozó szerződésmódosítást most készítik elő – tájékoztatott kérdésünkre Szőke Domokos alpolgármester.

Fotó: Gábos Albin

Miután a süppedős területen átvezető út terhelhetőségét a közúti forgalommal is kipróbálják, várhatóan jövőben folytatódhat a munkálat, amelynek során 8 méter széles aszfaltburkolat készül, a felüljáró híd felőli csatlakozásnál pedig körforgalmat alakítanak ki. Ez viszont külön közbeszerzési eljárás tárgyát képezi majd, külön költséggel.

Csíkszereda a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program által korábban nyújtott támogatásból jelentős összeget, 14,8 millió lejt használhat fel utólagos elszámolással a költségek fedezésére.

Ha az új út elkészül, biztosítja a város észak-déli irányú elkerülését az áthaladó forgalom számára, illetve azt is, hogy a Székelyudvarhely irányából Brassó felé, illetve ellenkező irányba tartó átmenő- és teherforgalom a vasúti felüljárót elkerülve haladjon át a városon.