Új fészkekkel várják vissza a gólyákat Székelyföldre

Simon Virág 2019. március 26., 13:24

Fészektartó állványokat helyezett ki az áramszolgáltató vállalat Hargita megyében, tizenhét darabot. Közben Maros megyében elindították a webkamerát, amelyen követni lehet, hogy mikor érkeznek meg a gólyák. 

Fotó: Gecse Noémi

A Madártani és Természetvédelmi Milvus Egyesület sajtószóvivőjétől, Vizi Júliától megtudtuk, hogy az elmúlt napokban fészektartó állványokat helyezett ki az áramszolgáltató vállalat három Hargita megyei település villanyoszlopaira: Recsenyéden kettőt, Homoródszentpálon tizennégyet és Kápolnáson egyet. Ez azért fontos, mert a gólyák nagyobb biztonsággal telepedhetnek meg ezeken a magasított állványokon, a fészekbe hordott ágak nem érintkeznek a kábelekkel és nem okozhatnak rövidzárlatot. A  madarászok reményei szerint sok fióka lesz bennük idén, melyek majd a nyár folyamán színes gyűrűs jelölést is kapnak.

{A}

Közben a Milvus szakemberei elindították a Maros megyei Sáromberkén levő kamerát, amely egy gólyafészekben történő eseményeket közvetíti élőben. A sáromberki első webkamera 13 éve került ki a falu központjában levő fészekbe. A falun átvezető 15-ös úton az átutazóknak is feltűnhet, hogy szinte mindegyik betonoszlop tetején egy-egy gólyafészek díszeleg. 

A webkamera segítségével nyomon követhető a gólyák életének egyik legfontosabb időszaka, a tojások lerakásától a fiókák kirepüléséig.

Előző években csaknem 40 ezer egyéni felhasználó követte a webkamerát.

Vizi Júlia azt is elmondta, hogy bár a bekamerázott fészekbe még nem érkeztek meg a gólyák, de Sáromberén más fészket már elfoglaltak a lakók, s láttak fekete gólyákat a Görgény völgyében és közönséges fehéret Radnóton. 

A sajtószóvivő azt is közölte, hogy csütörtökön beüzemeltetik a második sáromberki webkamerát is. Addig is, aki a már élőben követhető fészekben gólyát lát készíthet egy képernyőfotót és elküldheti a bizonyítékot a iulia.vizi@milvus.ro, s nyerhet egy Milvus ajándékcsomagot.

Új évad a tizedikről

Az alcímben szereplő kijelentés nem egy szappanopera címe, hanem jelzi, hogy ismét követhető Marosvásárhelyen  egy tízemeletes tömbház konyhaablakában élő vörös vércsepár élete a Milvus.ro oldalról. A kamerát oda tavaly szerelték el, hiszen épp egy Milvusnál dolgozó szakember lakik a tizedik emeleten, ahol a kialakított fészekbe beköltözött egy vörös vércsepár. Őket is élőben lehet követni.