Ön is elmondhatja a véleményét, hogy mire költsön az önkormányzat Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. március 25., 21:06

Közvitára bocsátotta az idei költségvetés tervezetét Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az önkormányzat honlapján elérhető dokumentumokat április 9-ig lehet véleményezni.

Az Örkő-negyedben is fejlesztések lesznek. Idén még a megvalósíthatósági tanulmányoknál tartanak. Archív Fotó: Bíró Blanka

A becslések szerint idén a város 130 millió lejből gazdálkodik, a legnagyobb tételt, 65 millió lejt a szociális- művelődési kiadásokra fordítják. Ez lebontva néz ki, hogy

26 millió lejt különítenek el a kulturális-szabadidős és vallási tevékenységek, intézmények finanszírozására, 19,5 millió lejt a szociális tevékenységekre, 16 milliót oktatásra és 2,6 millió lejt az egészségügyre.

További 25 millió lejt fordítanak a tömegközlekedésre, az utak karbantartására. Beruházásokra 32 millió lej jut. A közvitára bocsátott melléklet szerint felújítják a lakosságnyilvántartó hivatal épületét, elkészítik a terveket a Mikes Kelemen Főgimnázium, a Mihai Viteazul Főgimnázium, a Székely Mikó Kollégium, valamint a Plugor Sándor Művészeti Középiskola különböző épületeinek a korszerűsítésére és hőszigetelésére.

Hárommillió lejt különítettek el az egykori Kis stadion helyén épülő multifunkcionális sportközpontra, több negyedben létesítenek sportpályákat.

Az Őrkő-negyedben épülő 50 szociális lakás és napköziotthon, valamint a víz- és csatornahálózat bővítésének a megvalósíthatósági tanulmányát idén finanszírozzák.

Az Állomás-tó körüli szabadidős park kialakítása és a Szépmezői Ipari park bővítése esetében a tervek készülnek el. Másfél millió lejt szánnak a Design Bank innovációs központ megvalósítására, elektromos buszok vásárlásáról valamint a közösségi kerékpáros rendszer (bike sharing) kialakításáról is készítenek tanulmányokat.