Ki kap több pénzt idén a visszaosztott adókból a Maros megyei települések közül?

Simon Virág 2019. március 25., 19:33

Egyeztetések és mérlegelések után születettek meg azok a jegyzékek, amelyek alapján szétosztják az idén, a kormány által visszaosztandó pénzösszegeket Maros megyében. A végső összegekről a megyei önkormányzati képviselők döntöttek a nemrég tartott rendkívüli ülésükön.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Mint Lukács Katalintól, a Maros Megyei Tanács sajtószóvivőjétől megtudtuk, a kormány közölte a megyei tanáccsal, hogy milyen becsült összegeket fognak az év során leosztani és milyen célra lehet ezeket felhasználni. Az összegek leosztásáról a legutóbbi rendkívüli tanácsülésen döntöttek.

Megtudtuk, hogy 2019-es évre vonatkozó jövedelemadóból származó bevételekből mintegy 28 millió lejt oszt vissza az állam Maros megyének.

Ebből az alapból a helyi fejlesztési programban szereplő beruházások, valamint az infrastrukturális projektek önrészét finanszírozhatják az önkormányzatok. Itt a legtöbb pénzt, 1 millió 265 ezer lejt Szováta és Radnót, (1 millió 180 ezer lejt) kapja. Utánuk következik  Libánfalva és Déda 1 millió 95 ezer lejjel,  Ákosfalva 1 millió  65 ezer lejjel,  Mezőröcs 952 ezer lejjel, Vámosgálfalva 715 ezer lejjel, Nyárádmagyarós 435 ezer lejjel, Mezőbodon és Kerelőszentpál pedig 345 ezer lejjel. A többi település 200 ezer lej alatti összegben részesül majd. 

{A}

Idén 85 millió lejt oszt vissza az állam az év során, a jövedelemadóból a működési költségek fedezésére.

Ebből 1 millió lejt kap Mezőbánd, 1 millió 31 ezer lejt Gernyeszeg, 975 ezer lejt Mezőcsávás, 960 ezer lejt Ádámos, 948 ezer lejt Mezőpanit, 909 ezer lejt Mikefalva, 850 ezer lejt Gyulakuta. A többiek kevesebbet kapnak.

A hozzáadottérték-adóból a megyei és községi utak karbantartására is visszaosztanak, 10 millió lejt. Itt 9 millió lejt a Maros Megye Tanácsa költheti el az ügykezelésébe tartozó utakra, a többit osztják szét a településeknek, így mindannyian viszonylag kevés pénzhez jutnak.

Vannak olyan önkormányzatok, például a székelyvéckei vagy a sóváradi, valamint a maroskeresztúri és kibédi is, amely csupán 4 ezer lejt kap útjavításra. 

Külön tételként szavazták meg, hogy Nyárádszereda a Románia Iskoláiért Program 2018-2019-es tanév január és június közötti időszakában az esedékes költségeinek finanszírozására 96 ezer lejt kap.

Egyeztettek a helyi önkormányzatokkal
A sajtószóvivő elmondta, hogy az állami költségvetésből kapott összegek elosztása előtt a Maros Megyei Tanács egyeztetett a helyi önkormányzatokkal. Az összeg szétosztásakor figyelembe vették, hogy melyek azok a települések, amelyeken rohammentő-munkapont vagy öregotthon működik, hogy ezek nagyobb összeget kapjanak, hogy ebből biztosítani tudják az említett egységek éves működési költségét.