Rockoperával nyerték az Örökségünk Őrei székelyföldi döntőjét

Szász Cs. Emese 2019. március 25., 16:26

Nem csak a Maros megyei, hanem a székelyföldi regionális döntőt is megnyerte a szászrégeni csapat az Örökségünk őrei versenyen. A Kemény-kastély őrei többek közt egy rockoperával kívánják népszerűsíteni választott műemléküket, a Szabó Előd zenész által írt műből a regionális döntőn adtak is elő részleteket.

Rockopera táncjátékkal. Különleges módon mutatták be választott műemléküket a Kemény-kastély őrei Fotó: Forrás: Hegedüs Csilla/Facebook

Kézdivásárhelyen szervezték meg vasárnap az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny székelyföldi regionális fordulóját, amelyen két Maros megyei és két Kovászna megyei csapat versenyzett. A szakmai zsűri az eddigi tevékenységüket és az „örökbe fogadott” épületet bemutató rövid produkciót értékelte.

{A}

A verseny eme szakaszában a legjobbnak a Kemény-kastély őrei nevet viselő szászrégeni csapat bizonyult, a Lucian Blaga Szakközépiskola csapata, amelynek tagjai a marosvécsi Kemény-kastélyt fogadták örökbe.

Ők jutottak tovább az április 7-én zajló országos döntőbe, további jutalmuk a Winkler Gyula EP-képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút lesz. Emellett az országos döntőbe jutott a nyárádszeredai Bocskai István Gimnázium csapata, akik a nyárádszentlászlói unitárius templomot mutatták be, és a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium csapata, akiknek „védence” a helybéli minorita kolostor volt.

Fotó: Forrás: Hegedüs Csilla/Facebook

A regionális döntőt követően a szászrégeniek irányítótanára, Székely Rozália a Székelyhonnak elmondta:

a kézdivásárhelyi fordulón egy készülő rockoperából adtak elő részletet a diákok,

ez azonban harminc százalékban számított, míg hetven százalékban a több hónapnyi munkát értékelte a zsűri. A diákok amellett, hogy egyre jobban megismerték a marosvécsi Kemény-kastélyt, többfajta népszerűsítő programot szerveztek: a helikoni írókra fókuszáló felolvasómaraton, rajzpályázat, Auguszta-nap, kastélytakarítás, gasztronómia, angol versíróverseny is tarkította az elmúlt hetek programját, valamint kisfilmet is készítettek a diákok. Az i-re a pontot a készülő rockopera teszi majd fel, amely a verseny apropóján születik, de most már attól függetlenül is elkészül.

Fotó: Forrás: Hegedüs Csilla/Facebook

A rockopera ötlete tőlünk származik, a helikoni írókhoz kapcsolódik, és az itthonmaradásról szól. Ebből már elkészült a nyitány és két részlet, ezt mutatták be a diákok Kézdivásárhelyen. Dal, zene és táncjáték is volt a produkciójukban

– mondta az irányítótanár.

Fotó: Forrás: Hegedüs Csilla/Facebook

A készülő rockopera zenéje és a szövege nem a diákok munkája: a Titán együttes két tagját, Szabó Elődöt és Robert Brait hívták segítségül. A Székelyhonnak Szabó Előd elmondta, az ötlet a csapat fejéből pattant ki, ők pedig vevők voltak rá, úgyhogy már készül a nagyszabású rockopera, amelynek fókuszában több erdélyi kastély lesz. A történet forgatókönyvét Markó Orsolya dramaturg írja. „Bár a diákok adták az ötletet, a terv az, hogy ha elkészül, profi énekesek, színészek vigyék színpadra a rockoperát. Tehát a vetélkedő ihlette a produkciót, de most már túlmutat azon” – mondta Szabó Előd, aki nagyon örül a szászrégeni csapat sikerének, s kicsit ő is magáénak érzi azt.