Nyomozás indult a halálos medvetámadás miatt

Iszlai Katalin 2019. március 25., 15:52

A rendőrségi vizsgálatok szerint a Kőrispatakon halálos sérüléseket szenvedett férfit nem váratlanul támadta meg egy bocsos medve, az áldozat maga ment a vadállat rejtekhelyéhez, amit meg is dobált. A rendőrség azt is közölte, hogy az áldozat alkoholos befolyásoltság alatt állt.

Kiderült: nem ok nélkül támadt a medve, mivel az áldozat provokálta. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Számos kérdés merült fel a kőrispataki halálos kimenetelű medvetámadás körül, ezért

az ügyben gondatlanságból okozott emberölés miatt indult vizsgálat

– tudtuk meg az udvarhelyi ügyészség szóvivőjétől.

{A}

Sütő Ágota Kinga elmondása szerint az áldozat három társával szekérrel elindult a Kőrispataktól másfél kilométerre fekvő erdős területre, amit a helyiek a Dömös útjának neveznek. Mint hozzátette, a tanúvallomások alapján az áldozat elkísérte három társát, akik virágföldért indultak a határba.

{K4}

Incze Miklós, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője további részleteket osztott meg érdeklődésünkre. Külön kitért arra, hogy az áldozatot nem váratlanul támadta meg a nagyvad.

A vizsgálat eredményei szerint a 35 éves férfi megközelítette a medvebarlangot, majd faágakkal kezdte dobálni. Mivel látta, hogy semmi sem történik, még közelebb merészkedett, ekkor rontott rá a medve és okozott halálos sérülést az áldozatnak.

{K3}

A szóvivő arra is kitért, hogy a férfi nem vált el a társaitól, a támadás pillanatában közel volt hozzájuk, de a másik három személy nem tudott rajta segíteni. A vizsgálat továbbá azt is megállapította, hogy

az áldozat alkoholt fogyasztott a támadás előtt.

{K2}

Nem annyira egyértelmű a kilövési engedély megadása

Mint ismert, a Hubertus Vadásztársaság a hétvégén kérte a kilövési engedélyt, a kérés azonban formailag hiányos volt, mivel hiányzott róla a megyei környezetvédelmi ügynökség szakvéleményezése. Ez azóta sem készült el, hiszen az ügyben felmerült kérdések, illetve az áldozat felelőssége miatt

a kilövési engedély megadása már nem annyira egyértelmű, mint a részletek ismerete előtt tűnt.

Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője érdeklődésünkre elmondta, hétfőn kaptak egy értesítést a minisztériumtól arra vonatkozóan, hogy küldjék el a szakvéleményezést, mivel anélkül nem tudnak dönteni az engedély megadásáról vagy éppen elutasításáról.

A környezetvédelmi ügynökség ezért elkérte az eset jegyzőkönyvének másolatát a rendőrségtől, hogy megvizsgálják, mi is történt pontosan. Ebből számukra is egyértelművé vált, hogy

a medve nem váratlanul támadt az áldozatra.

Ezért a férfi felelősségét is mérlegelniük kell, meg kell vizsgálniuk minden tényezőt, hiszen környezetvédelmi intézményként a biztonsági szempontok mellett az állatvédelmi szerepüket is figyelembe kell venniük – sorolta Domokos. Hozzátette:

a minisztérium nem köteles az ő szakvéleményezésük szerint dönteni, azaz felülbírálhatják a javaslatukat, de az előírások szerint a szakvéleményezés nélkül nem hozhatnak döntést.

A megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint várhatóan kedden küldik el a szakvéleményezést, a lakosságot pedig arra kérik, hogy az ügy rendezéséig ne menjenek a halálos kimenetelű medvetámadás helyszínének közelébe.

{K1}