Határozat kötelezi a csíkszeredai kutyatartókat arra, hogy feltakarítsák kedvencük ürülékét a közterületekről

Barabás Hajnal 2019. március 26., 09:18

Visszatérő jelenség minden tavasszal, a hó olvadását követően a közterületen hagyott kutyaürülékek látványa. Bár a csíkszeredai kutyatartók közül egyre többen odafigyelnek, hogy kedvenceik után takarítsanak, még sokan vannak, akik nem tartják be az erre vonatkozó jogszabályokat. 

Fotó: Pinti Attila

„Mindig van nálam zacskó” – mutatta egy nő, miközben kiskutyáját sétáltatta a csíkszeredai központi parkban. Hozzátette, ő mindig felszedi kedvence ürülékét, és más kutyatartókat is megszólít, ha esetleg nem tennék meg. Elmondása szerint azok közül, akiket ő ismer, mindenki ugyanúgy jár el, mint ő, nem hagyják ott a „kutyagumit” a közterületeken. Ugyanakkor

fájlalta, hogy a városban nincsenek kifejezetten kutyasétáltatásra kijelölt helyek.

Takarítási akciót tervez

Potyó Attila, egy kutyákkal foglalkozó Facebook-oldal kezelője arról beszélt, hogy sok kritika éri őket, kutyatartókat azok miatt, akik nem képesek feltakarítani házi kedvencük ürülékét. „Ezért is szeretnénk egy akciót szervezni március utolsó hétvégéjére, hogy megtisztítsuk a Mikó-vár előtti teret az állati ürüléktől. Célunk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a kutyatartók kötelessége” – fogalmazott. Megjegyezte továbbá, hogy

nagyon szeretnék, ha volna egy önkormányzat által kijelölt terület, ahova a kutyákat vihetnék, cserébe vállalnák annak rendszeres takarítását.

Szerinte erre ideális volna például a Kicsi erdőként ismert Hősök utcai terület.

Fotó: Pinti Attila

Lakossági panaszok

A lakosság részéről többen is panaszkodtak a közösségi oldalon, hogy négylábúak végterméke bűzölög az utcákon, járdákon és – ami még rosszabb – játszótereken. „Tiszteletlen embertársaival szemben, aki nem szedi fel kutyája ürülékét, de az sem korrekt, hogy gyakran rászólnak a kutyáikat normálisan sétáltató gazdákra is” – írta egy panaszos. Egy másik szerint

a jelenséget úgy lehetne leghatékonyabban visszaszorítani, ha a hatóság megbírságolná a szabálysértőket.

{A}

„Aki nem hozza otthonról a jólneveltséget, a civilizált élethez alkalmazkodó viselkedést, azt már nem lehet másképp nevelni, csak bírsággal” – jegyezte meg. A kutyaürülék egyébként az emberi egészségre is veszélyes lehet, erről beszélt nemrég lapcsaládunknak egy állatorvos. A benne található férgek petéi évekig fertőzőképesek maradhatnak, és olyan parazitafertőzéseket okozhatnak, mint az orsóféreglárva, az echinococcus-ciszta és a toxoplazmózis.

A kóbor kutyák külön gondot okoznak, utánuk senki nem szedi fel a „végterméket”, nem szokatlan látvány a guberálókhoz csapódott ebek ürüléke sem a hulladéktárolók körüli övezetekben.

Fotó: Veres Nándor

Pál Tamás, a hulladékbegyűjtéssel megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy bár nem tartozik feladataik közé a kóbor kutyák utáni takarítás, azért a közterületek takarítása során a kutyaürülékeket is összeszedik. Hozzátette, pontosan ugyan nem tudja  megbecsülni, hogy havonta hány tonna kutyaürüléket gyűjtenek be a városból, de azt bizton állíthatja, hogy sokat.

Nem bírságoltak

Az országos jogszabályok mellett helyi határozat is kötelezi a csíkszeredai kutyatartó gazdákat arra, hogy feltakarítsák kutyájuk ürülékét a közterületekről. A kutyák tartásáról és neveléséről szóló 148-as határozat 1997-ből származik. A benne szereplő bírságok is még régi lejben vannak megadva, így például

a kutyaürülék fel nem szedéséért 200 000–500 000 lej közötti pénzbüntetés róható ki, ami új lejben 20–50 lej közötti összeget jelent.

Veres Csaba, a csíkszeredai polgármesteri hivatal városellenőrzési és kényszervégrehajtási osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, eddig nem bírságoltak meg senkit ezért a kihágásért. Úgy véli, a helyi rendőrség létrehozásával hatékonyabban lehetne kezelni ezt a problémát.

Ilyen helyi határozatokat nem csak Csíkszeredában, más székelyföldi településeken is hoztak, így például Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen is helyi szabályzó kötelezi az ebtartó gazdákat kutyájuk ürülékének felszedésére. Ugyanakkor a 2001-ből származó 155-ös sürgősségi kormányrendeletet módosító 258-as törvény, amely 2013-ban jelent meg a Hivatalos Közlönyben, szintén előírja a kutyatartók ezen kötelességét.