Az a terv, hogy a pápalátogatásra érkezők fogadására megtisztuljon Gyergyószentmiklós

Gergely Imre 2019. március 25., 21:05

Március utolsó hétvégéjén kezdődik a tavaszi nagytakarítás Gyergyószentmiklóson. Az alapvetőbb városszépítési feladatokat virágvasárnapig, a következő megmozdulásokat május végéig, a pápalátogatásra érkezők fogadásáig valósítanák meg.

Hamarosan kezdődik a tavaszi nagytakarítás Gyergyószentmiklóson Fotó: Beliczay László

Legyen tiszta és virágos! – évek óta ez a jelmondata a gyergyószentmiklósi városszépítő és tisztító akcióknak, és ez idén sem változik. Egyelőre a mondat első fele az aktuális, általános takarítás kezdődik, virágokat majd a felmelegedés után ültetnek.

A takarítást már elkezdték az önkormányzat emberei. A központi és a kultúrház melletti park, valamint a Salamon Ernő Gimnázium előtti zöld felület megtisztult, megnyesték a fákat, megszabadították a gyepet a lehullott levelektől. Jön az aszfaltozott közutak portalanítása és a földutak rendbetétele.

{A}

Amint azt Len Emil alpolgármester elmondta, ezen a héten a Kápolna utcánál kezdik a földutak simítását, majd sorban következnek a többiek. Legyalulják, és hengerléssel tömörítik az útfelületet, és ahol kell, ott megtisztítják a sáncokat is.

Tény: sok helyen szükség van erre, a vízlevezető árkok számos szakaszon felteltek hordalékkal, eltömődtek.

Minden évben takarítanak, de a szemét mindig újra megjelenik az erdei utak mentén is

Mielőtt a nyári esők jönnek, szeretnék ezeket kiásni, hogy a várható felhőszakadások nagy mennyiségű vizét le tudják vezetni. Így az utak is hosszabb ideig maradnának járhatók. Az aszfaltozott utakon hideg aszfalttal tömtek be nagyobb gödröket, ezt még folytatni fogják a következő hetekben is. A meleg aszfalttal való útjavításhoz egyelőre hiányzik a szükséges pénz a költségvetés hiányában, de az időjárás sem alkalmas még erre.

A tavaszi általános városi takarítás ütemtervét Csibi Márta, a városháza munkatársa ismertette.

Az első fázis április 13-áig, azaz virágvasárnap előtti szombatig tart.

Elsőként a három tömbház negyedben indul el ez, amelybe természetesen szeretnék bevonni a lakókat is. A hétvégén, azaz március 30-31-én zajlik majd a Virág-, Bucsin-, és Forradalom-negyedben a tömbházak közötti takarítás, melynek során a remények szerint megtisztulnak a zöld területek, rendezettebbek válnak az elbozótosodott cserjék, és tisztaság lesz.

A kezdeményezők hangsúlyozzák, arra kérik az embereket, hogy a nagytakarítás során összegyűlt szemetet és zöld hulladékot ne a földbe süllyesztett kukákba, hanem azok mellé, zsákokba helyezzék el. Külön kérés még, hogy a faleveleket és egyéb ilyen növényrészeket átlátszó műanyag zsákba tegyék, hogy látható legyen azok tartalma. Ezekbe ne kerüljön más, kemény tárgy, törmelék vagy hasonló, mert a tömörítéskor a gépeket tönkre tehetik. Az egyéb szemét fekete szemeteszsákokba kerüljön. 

 A zöld hulladék elszállítása a kertes házakból április 8-ától kezdődik és egy hétig tart.

A száraz faleveleket, gyomnövényeket, ágakat, nyesedéket a háztartási szemét elszállításának programja szerint szállítja el a szemétszállító cég. Itt is kérik a lakókat, hogy a faleveleket, gyomnövényeket átlátszó szemetes zsákokba, míg a száraz ágakat, nyesedéket külön halomba, összekötözve, egyben felmarkolható állapotba tegyék ki a kapuk elé, ugyanis ezeket ledarálásra és fűtőanyag készítésre fogják elszállítani, felhasználni. Ugyanakkor felhívják mindenki figyelmét arra is, hogy

a bontásból származó törmeléket, régi háztartási gépeket és bútorzatot ne tegyenek ki, ezeket nem fogják elszállítani a tavaszi zöld hulladékokkal.

Napokra, hetekre lebontott terv létezik a város megtisztítására Fotó: Csergő Ottó

Az ütemtervben szerepel még a város környéki zöld területek, piknikezésekre használt helyek megtakarítása, a patakmedrek tisztítása is. Ezekre közösségi megmozdulásokat szerveznek, mert ezek nem csak pihenőhelyek, hanem szemétlerakók is mások számára. Ilyen akciót szerveznek majd még például a Szent Anna kápolnához vezető utak, a Gyilkos-tó fele vezető országút, vagy a Csiky-kert megtakarítására is. Az a terv, hogy a pápalátogatásra érkezők fogadására megtisztuljon Gyergyószentmiklós és környéke. 

Len Emil elmondta,

hamarosan kamerákat fognak felszerelni olyan helyeken, ahol a szemét lerakása ismétlődő.

Kisfilmeket készítenek az itteni felvételekből és ezeket a nyilvánosságnak is megmutatják, hogy mindenki láthassa, kik is szemetelnek. Az illetők pénzbírságra is számíthatnak.