Nem hagynák veszni a szentegyházi gyepes területeket

Fülöp-Székely Botond 2019. március 26., 11:45

Egyben szeretné kezelni a kisváros határában lévő legelőket a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE), ezért partnerségre lépne azokkal a gazdákkal is, akik nem tagjai a társulásnak. Ha ez megvalósul, hatékonyabban lehet megszervezni a helyi gazdák juhainak, szarvasmarháinak és kecskéinek legeltetését.

Egyben kezelnék a legelős területeket, így hatékonyabban lehetne gazdálkodni Fotó: Barabás Ákos

Mintegy ezer hektárnyi legelő van Szentegyháza határában, de ebből jó esetben is csak száz hektárnyi használható – ennyire lehetett támogatásokat lehívni –, ami roppant szerencsétlen helyzet – magyarázta Lőrincz Csaba, az SZKE alelnöke. Mint mondta, az önkormányzat korábban elkészíttette a kisváros határában lévő gyepes területekre vonatkozó üzemtervet, de nagyon sok olyan rész van, amelyet a támogatások megpályázása érdekében meg kellene tisztítani, mielőtt teljesen beerdősödne.

Ki kell használnunk az adottságainkat, hiszen más helységek legelőire szárazság idején ki kell hordani az itatáshoz szükséges vizet

– fogalmazott.

{A}

Lőrincz Csaba hangsúlyozta, számításai szerint nagyjából 200 ezer eurónyi EU-s támogatástól esnek el a gazdák területeik kihasználatlansága miatt, amit megfelelő hozzáállással megkaphatnának. Ráadásul ha rendbe tennék a legelőket, az a probléma is megoldódna, hogy a gazdáknak más területre kell vinniük jószágaikat.

Jelenleg 380 hektárnyi legelő van az egyesületünk tagjainak tulajdonában, de a felsorolt problémákat csak akkor tudjuk hatékonyan kezelni, ha sikerül összefogni a többi területtulajdonossal is. Éppen ezért szívesen kötnénk partnerségi megállapodást azokkal, akik nem óhajtanak belépni a szervezetünkbe

– szögezte le az SZKE alelnöke. Elképzelésük lényege, hogy közösen gondolkozva egyszerűbb volna a területek megtisztítása, a támogatások lehívása és a legeltetés megszervezése is.

Az utóbbi hónapokban az egyesület tagjainak tulajdonában lévő területek beazonosításán dolgozott a szervezet. Ezt egy alternatív megoldásként tették, hogy ne károsítsanak meg más gazdákat, amennyiben megszervezik a legelők takarítását. „Ez egy alternatív megoldás arra az esetre, ha nem tudunk megegyezni más gazdákkal, mert mi mindenképp szeretnénk támogatásokat igényelni a nagyobb, összefüggő legelőkre. Persze mindez és a parcellázások is elkerülhetők, ha mindenki nyitott a közös gazdálkodásra” – mondta Lőrincz Csaba.