Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét üljük

Molnár Melinda 2019. március 25., 13:23

A katolikus egyházban március 25-én emlékeznek meg az angyali üdvözletről, arról a szentírási eseményről, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét.

Festmény az angyali üdvözletről. Ebből gyökerezik a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Fotó: Forrás: Beato fra Angelico: Angyali üdvözlet

Az Úr születésének hírüladása az egyik legrégibb egyházi ünnep. A Megváltás művének kezdőnapján Mária igenje megerősíti a hívőket abban, hogy Istenre hagyatkozva megtegyék, amit kér.

Az Angyali üdvözlet napján a katolikus közösségek jó termésért imádkoznak.

Az új élet befogadásának ünnepe a gyümölcsoltás, szemzés kezdőnapjaként maradt fenn a magyar néphagyományban, és a gyermekáldásért imádkozók kiemelt alkalma.

E jeles nap ihlette az Üdvözlégy és az Úrangyala imádságot.

Noha Mária-ünnep, elsősorban a második isteni személy megtestesüléséről szól, hiszen Jézus világba lépése hírüladásának rejtett eseményével kezdődött el, és általa új korszak nyílt a történelemben.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Ferenc pápa az olaszországi Loretóba látogat. Szentmisét mutat be a bazilika szentélyében álló Názáreti Szent Házban, találkozik a kegyhelyet vezető kapucinus atyákkal, majd a betegekkel – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A látogatás központi eseménye lesz a fiatalokról szóló szinódus utáni apostoli buzdítás közzététele.

{A}