Nappali foglalkoztatóvá újul a szombatfalvi Népház

Kovács Eszter 2019. március 24., 21:10

Időseknek szánt nappali foglalkoztató-központtá építik át a szombatfalvi Népházat: a több mint 2 millió lej értékű beruházást külső forrásból fedezi Székelyudvarhely. A megújuló ingatlanból azonban a szombatfalviak sem szorulnak ki.

Nemcsak új külsőt, belsőt, hanem új rendeltetést is kap az épület Fotó: Barabás Ákos

Székelyudvarhely polgármestere aláírta a Központi Fejlesztési Ügynökségnél azt a finanszírozási szerződést, amelynek tárgya a szombatfalvi Népház felújítása:

a beruházás összértéke 2 200 428 lej, ennek mintegy 96 százalékát teszi ki a vissza nem térítendő, európai uniós támogatás.

A munkálatok, a támogatási szerződés értelmében, várhatóan a jövő év elején kezdődnek el, és 2021-ben fejeződnek be.

{A}

Köztes megoldás

Székelyudvarhelyen a civil szféra is megfelelő odafigyeléssel viszonyul az idősekhez, fejtette ki a beruházás kapcsán Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere, mint mondta, a Szent Lukács Központ, a Gyulafehérvári Caritas otthongondozói hálózata, a Diakónia Alapítvány, illetve a Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára is a közösség segítségére van e téren. „Magán idősotthonok is működnek a térségben, azonban azt látjuk, hogy sokkal több ilyen intézményre lenne szükség. Egy ilyen létesítmény fenntartása nagyon nagy teher egy Székelyudvarhely méretű városnak. Kiszámoltuk:

fejenként minimum háromezer lejbe kerülne havonta egy személy ellátása, ha valóban szociális intézményként működne az otthon, akkor ennek a költségnek legalább hetven százalékát a városnak kellene állnia.

Ezt nem bírná meg Székelyudvarhely. Ráadásul, a beruházásról még nem is beszéltünk, hisz erre külső forrást nem lehetne lehívni, hiszen ilyen pályázati kiírás jelenleg nincsen. Tehát az otthon megépítése is a városra hárulna” – sorolta a városvezető. Köztes megoldásként viszont

nappali foglalkoztató-központot hoznának létre, ilyen jellegű beruházásra pályázati kiírás is volt.

Szombatfalva „gyöngyszeme” lesz

„Ez egy olyan központ lesz, ahová napközben bemennek vagy beviszik az időseket, ott foglalkozások, torna, stb. zajlik, majd este hazamehetnek a saját otthonukba.

Az otthontól sem szakadnak el, mégis közösségben lehetnek napközben

– magyarázta Orbán Árpád. A projekt révén ráadásul épületmentés is zajlik majd: az igen rossz állapotban lévő Népház ismét a városrész egyik „gyöngyszeme” lesz, fogalmazott az alpolgármester. A tervezett munkálatok során az épület teljesen megújul,

a berendezést is kicserélik, illetve megfelelő mellékhelyiségeket, ki- és bejáratokat alakítanak ki, valamint, főzésre nem, de tárolásra, felszolgálásra alkalmas konyharész is lesz az épületben.

A városvezetésnek viszont nem szándéka a szombatfalviakat megfosztani az épülettől, hangsúlyozta az alpolgármester: a nappali foglalkozások mellett más közösségi tevékenységek is otthona lesz majd a megújult épület. Megtudtuk ugyanakkor, a majdani központ működtetés egyelőre nyitott kérdés, a városvezetés konzultál az egyházakkal és a civil szférával is.