Idén több pénz marad helyben Kovászna megyében

Bíró Blanka 2019. március 24., 17:04

Kovászna Megye Tanácsa 212 millió lej elosztásáról döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén. A helyi önkormányzatoknak járó összegek alapján idén a községek több pénzből gazdálkodnak, tíz községnek ötmillió lej felett lesz a bevétele.

Mire lesz elég ez a pénz idén? Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: ez az első év, hogy a személyi jövedelemadó teljesen helyben marad, azonban az elosztás szabályai, képletei változtak, ezért

az összegeket nem lehet az elmúlt évekkel összehasonlítani.

Tavaly mindössze 5,7 millió lejt osztott vissza a megyei önkormányzat.

Idén a személyi jövedelemadó 60 százaléka a helyi önkormányzatoknál marad, 15 százalék a megyei önkormányzatnál, 17,5 százalékot a megye oszt szét megadott képlet alapján, 7,5 százalékot szabadon oszt vissza, a helyi költségvetések kiegyenlítésére.

{A}

Ezenkívül a hozzáadott értékadóból (TVA) 137,4 millió lejt kapott Kovászna megye, ugyancsak a helyi költségvetések kiegyensúlyozása céljából, ezt az összeget is országos képlet alapján osztják szét.

A megadott képlet szerint elosztott 17,5 százalékot kitevő összegből a megye városai nem kaptak.

„Emiatt a városoknak 7,5 százalékos összegből lényegesen több pénzt juttattunk, abból a megfontolásból, hogy a városok az adott kistérség motorjának számítanak.

Sepsiszentgyörgy 16 millió lejt, Kézdivásárhely 4 millió lejt, Barót, Kovászna és Bodzaforduló másfél-másfél millió lejt kap a megyei önkormányzattól

– részletezte Tamás Sándor. Idén a megyei utak nyári és téli karbantartására Kovászna megye 19,16 millió lejt kapott, ez a tavalyi összegnek több mint kétszerese. A helyi önkormányzatoknak járó összegek alapján idén a községek több pénzből gazdálkodnak,

tíz községnek ötmillió lej felett lesz a bevétele.

Tamás Sándor elmondta, leghamarabb április végén tudják elfogadni a megye költségvetését, addig tart a hivatalos procedúra.