A nyolcadikosoknak a matematika, a hetedikeseknek a román ment gyengébben

Széchely István 2019. március 25., 09:08

Magyar nyelv és irodalomból teljesítettek a legjobban a kisérettségi-próbán a vizsgázók Hargita megyében. A gyenge eredmények évfolyamonként eltérnek, a nyolcadikosok matematikából, az először vizsgázó hetedikesek román nyelv és irodalomból érték el a leggyengébb eredményeket.

Archív Fotó: Veres Nándor

Összesítette a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a március 11-13. között lezajlott próba-kisérettségi eredményeit. Az adatok szerint a vizsgákon megjelent

2383 nyolcadikos diákok 86,61 százaléka ért el átmenő jegyet a magyar nyelv és irodalom próbavizsgán.

A másik két vizsgatantárgy eredményei rosszabbak:

román nyelv és irodalomból 41,87, matematikából 31,66 százaléknyian kaptak ötöst vagy annál magasabb értékelést.

{K1}

Az oktatási minisztérium kevesebb mint egy hónappal a próbavizsgák megszervezése előtt döntött arról, hogy ettől az évtől kezdődően a hetedikes tanulók tudásszintjét is felméri, így nekik idén nem sok idejük maradt készülni a próba-kisérettségi vizsgára. A legjobban ők is magyar nyelv és irodalomból teljesítettek, ezen a vizsgán 74,99 százalékos volt az átmenési arány.

A vizsgákon megjelent 2491 diák matematikából valamivel jobban teljesített, mint a nyolcadikosok, 36,08 százalékuk kapott átmenőnek számító értékelést tudására.

Összesítésben a hetedikesek román nyelv és irodalomból érték el a leggyengébb eredményeket,

mindössze 25,09 százalékuk kapott ötöst vagy annál nagyobb értékelést.

{A}

A próbavizsgák megszervezésének az a célja, hogy még időben felmérjék a diákok felkészültségének a hiányosságait és próbáljanak tenni ellene. Az iskolákban ki kell elemezzék a próbavizsgák eredményeit és intézkedési tervet kell kidolgozzanak az esetleges hiányosságok pótlására.

Az nyolcadikosok esetében kevesebb, a hetedikes tanulók esetében kicsit több idő áll a rendelkezésre, hiszen ők csak a következő tanévben kell élesben vizsgázzanak – mondta megkeresésünkre Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő. Kérdésünkre ugyanakkor cáfolta azt a híresztelést, hogy a hetedikesek a nyolcadikos tananyagból is kaptak volna feladatokat a próba-kisérettségin, nem hiszi, hogy ilyen előfordulhatott.