Üzemanyagtöltő állomást építenek a vegyipari kombinát mellé

Simon Virág 2019. március 24., 11:32

Aggodalommal hívta fel a közvélemény figyelmét a marosvásárhelyi vegyipari kombinát vezetősége arra, hogy a műtrágyagyártással foglalkozó üzem közvetlen közelében egy üzemanyagtöltő-állomást építenek.

Fotó: Haáz Vince

A kombinát sajtószóvivője, Ovidiu Maior szerint az Azomures vezetősége meglepődve látta, hogy pár napja nekifogtak az építkezésnek a kombinát területétől alig 50 méterre levő üres telken.

A vegyipari üzem vezetőségének már 2017-től tudomása volt, hogy közvetlen szomszédságában üzemanyagtöltő-állomást akarnak építeni, s már akkor felhívta az illetékesek figyelmét, hogy ez nem biztonságos.

{A}

Emlékeztetett, hogy a vegyipari üzemek esetében a Sevesco biztonsági és környezetvédelmi előírásokat kell betartani, s ezek kimondják, hogy hány méterre lehet és milyen létesítményt építeni.

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője, Danuţ Ştefănescu a kérdés kapcsán azt mondta, hogy amikor 2-3 évvel ezelőtt a terület tulajdonosa kérte, hogy változtathassa meg a terület rendeltetését, akkor ők

átiratban figyelmeztették az engedély kibocsátó városházát, hogy túl közel lesz a benzinkút a vegyipari  kombináthoz.

Fotó: Haáz Vince

A városháza, a válaszában azt mondta, hogy ők megadják a szükséges engedélyeket, és így a környezetvédelmi igazgatóság is megadta azokat. 

A kérdés kapcsán a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga azt mondta, hogy az építkezési engedélyt a marosvásárhelyi tanács által elfogadott Övezeti Területrendezési Tervet figyelembe véve állították ki.

Nem hivatalos források szerint a bukaresti építtető vállalta, hogy az üzemanyagtöltő állomás háta mögé egy tűzfalat épít, de a vegyipari kombinátosok szerint ez nem elegendő.

Fotó: Haáz Vince

Korábban a vegyipari kombinát szomszédságban levő területen több futárcég raktárhelyisége volt, ezt a tavaly bontották le. A  most beépítendő hosszú, de viszonylag keskeny terület előtt egy buszmegálló van, ahol a városi és vidéki buszjáratok is megállnak.