Megújították fogadalmukat a Mária Légió székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki tagjai

Molnár Melinda 2019. március 23., 20:34

Minden évben Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmával megerősítik elköteleződésüket a Mária Légió fogadalmasai. A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban szombaton a közös imádság után ünnepélyes szentmisén vettek részt.

Fotó: Veres Nándor

A Mária Légió fogadalmasait, támogató és érdeklődő társaikat a Mária-tisztelet szellemében köti össze a heti közös ima, az engesztelés és munka.

Történet, célok

A világszerte elterjedt Mária Légió lelkiségi mozgalmat Frank Duff alapította 1927-ben, és a Római Birodalom hadseregének nevét és kifejezéseit alkalmazta a társulat első tagjaira. A mozgalomhoz tartozók vallják:

ahogy Mária adta a világnak Jézust, úgy kell nekünk is minden nap megmutatnunk Őt az embereknek.

Fotó: Veres Nándor

Magyar nyelvterületen 1989 óta működik a Mária Légió, Székelyudvarhelyen pedig 2000-ben alakult az első közösség. Szabályzatukba foglalt fogadalmuk szerint

szelídségre, engedelmességre, szakadatlan imádságra és szolgáltra törekszenek.

{A}

A plébániák példaadó közösségei, a fogadalmasok heti két óra egyházközségi tevékenységet vállalnak, céljuk a karitatív munka. Az aktív tagok rendszeresen látogatják az időseket, betegeket otthon és a kórházban.

Fotó: Veres Nándor

Figyelnek arra, hogy környezetükben senki ne haljon meg szentségek nélkül.

Hetente egyszer közös imádságra gyűlnek össze.

Fotó: Veres Nándor

Útravaló

A szentmisét együtt mutatta be Mátyás Károly főesperes-plébános Tamás Barna plébánossal, a Kis Szent Teréz egyházközség Mária Légiós közösségének lelki vezetőjével. A főesperes a lelkiségi mozgalomhoz tartozók és a háttérimádkozók egyik legjelentősebb saját ünnepéről, Gyümölcsoltó Boldogasszony-napjáról kifejtette: ekkor oltotta be Isten az emberiség gyümölcsfájába önmagát, hogy megteremje a legnemesebb gyümölcsöt.

A hála és a köszönet napjához számos népi hiedelem is fűződik, köztük az is, hogy az ünnepen oltott gyümölcsfát addig nem szabad kivágni, amíg ki nem szárad

– hallottuk az elmélkedésben.

Fotó: Veres Nándor

Az ünnep szónokának útravalója, hogy a Szűzanya példája nyomán ismerjék fel Isten tervét életükben és mondjanak igent rá – hogy mindannyiukban megtehesse azokat a csodákat, amelyeknek a vége az Örök élet lesz.

Fotó: Veres Nándor

A szentbeszéd után egyénenként újították meg közösségi ígéreteiket a székelyudvarhelyi Titkos értelmű rózsáról, az Irgalmasság Anyjáról és Rózsafüzér Királynőjéről, a fenyédi Magyarok Nagyasszonyáról, a farkaslaki Béke Királynőjéről, a zetelaki Hajnali szép csillagról, a Betegek gyógyítójáról és a Család Királynőjéről, a bikafalvi Keresztények segítségéről, a felsőboldogfalvi Mennybe felvett Királynőről a székelyengyelfalvi Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűzről és a zeteváraljai Sarlós Boldogasszonyról elnevezett prezídiumok tagjai. 

A templomi együttlétet szeretetvendégséggel, beszélgetéssel zárták a Márton Áron Katolikus Közösségi Házban a Mária Légió székelyudvarhelyi és környékbeli kúriájának tagjai.

Fotó: Veres Nándor