Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: erősödik a magyarellenesség

Bíró Blanka 2019. március 23., 15:34

A magyarellenesség tartósan megmaradt Romániában, sőt rosszabbodott – ez derül ki a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tavalyi évre vonatkozó jelentéséből.

Fotó: Kocsis B. János

Benkő Erika a szolgálat vezetője  pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az ötödik évi jelentést állítják össze, ebben

az erdélyi magyarságot ért jogfosztásokat, a diszkriminációs eseteket, a közösség ellen irányuló politikai támadásokat, a nyelvi és közösségi jogok csorbítását ismertetik.

Az angol nyelvű, évről évre vaskosabb dokumentumot a romániai külképviseleti szolgálatokhoz, a nemzetközi jogvédő szervezetekhez, és idén az erdélyi polgármesterekhez juttatják le, mert mint Benkő Erika fogalmaz

le kell bontani a tévképzeteket, a hamis információt, amit Románia terjeszt, hogy modellértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét.

Az elmúlt évben 25 feljelentést nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, 11 esetben fordultak a Nemzeti Audiovizuális Tanácshoz, 25 esetben gyűlöletbeszéd miatt indítottak eljárást, 13 etnikai diszkriminációs ügyük volt.

{A}

Az Országos Labdarúgó Szövetséghez (FRF) nyolc alkalommal fordultak, ennek következményeként összesen 16 500 lejes pénzbírságot szabtak ki a kluboknak a különböző hatóságok. Húsz hírlevelet küldtek ki a jogfosztásokról, több mint 2500 címre.

Négy fellebbezés alatt álló szimbólumhasználattal kapcsolatos per van folyamatban, négy büntetőperben zajlanak kihallgatások, hat ügyben tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

Fotó: Kocsis B. János

A jelentés fejezetenként összefoglalja a nyelvi jogok gyakorlásával kapcsolatos nehézségeket, kitér a közösséget ért etnikai diszkriminációra – különös tekintettel az oktatásra, az egészségügyre –, idén ebbe a fejezetbe került a Beke-ügy, a terrorváddal elítélt kézdivásárhelyiek ügye.

Taglalják a nemzeti és regionális szimbólumok állami szintű üldöztetését, a magyar közösségnek címzett gyűlöletbeszédet, a sportban, a központi és a közösségi médiában, valamint

egyes román politikai vezetőknek a magyarsággal szembeni uszító magatartását, és kitérnek a tulajdon visszaszolgáltatásának akadályaira is.

Az Amerikai Egyesült Államok emberjogi jelentésének megjelenése előtti időpontra időzítették a sajátjuk kiadását, mert korábban is előfordult, hogy azt alapul vették – mondta el Benkő Erika.

Fontosnak tartják, hogy minden hasonló esetben gyorsan és hatékonyan reagáljanak, arra biztatnak, hogy bármilyen jogfosztást, hátrányos megkülönböztetést jelezzenek a szolgálatnak a Facebook-oldalukon keresztül. Úgy érzékelik a polgárok egyre tudatosabbak, gyakran jól dokumentált esetekkel keresik meg a szolgálatot.

A jelentés a mikoimre.ro honlapon is megtalálható.