A kísérletezés öröme hajtja a Laborkukac Diákvetélkedő résztvevőit

Barabás Hajnal 2019. március 23., 12:40

Kémiai és biológiai kísérleteket kellett elvégezniük a kilencedik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő második fordulójára bejutott iskolás csapatoknak. A verseny döntőjét pénteken tartották a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Fotó: Pinti Attila

Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, valamint Kolozs megyéből harmincegy csapat jelentkezett a felsőoktatási intézmény Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszéke által szervezett IX. Laborkukac Diákvetélkedőre.

A kémiai, illetve biológiai tudást mérő verseny második fordulóját és egyben döntőjét, amelyre húsz csapat jutott tovább, pénteken tartották meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának épületében. A három fős VII-VIII. osztályos, illetve középiskolás csapatoknak két „versenyszámban” kellett helytállniuk,

egyrészt kötelező kísérleteket kellett elvégezniük az egyetem laborjaiban, másrészt érdekes kísérletekkel is elő kellett rukkolniuk.

{A}

Mara Gyöngyvér, a vetélkedő főszervezője elmondta, a feladatok teljesítése közben a szakmai zsűri tagjai az elméleti tudás mellett figyelembe vették többek között azt is, hogy hogyan találják fel a diákok magukat a laborban. „A versenynek elsődleges célja, hogy a természettudományok iránti érdeklődést felkeltsük és fenntartsuk, másodlagos célja pedig az, hogy a diákok ismerjék meg a Sapientia egyetemet, és ha itt kedvükre való szakokat találnak, akkor felvételizzenek hozzánk” – magyarázta a főszervező. Hozzátette,

a laborkukac vetélkedő szervezői, segítői között vannak olyan doktoranduszok, óraadó tanárok, akik egykoron maguk is részt vettek diákként ezen a versenyen.

Fotó: Pinti Attila

„Ami itt mindannyiunkat összeköt, az a tudományos érdeklődés és a kísérletezés öröme” – tette hozzá. Az erdélyi megyékből összesen 20 csapat mérte össze tudását. Józsa Huba és középiskolás csapattársai a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot képviselték a Laborkukac Diákvetélkedőn.

Fotó: Pinti Attila

„Úgy gondoltuk kipróbáljuk magunkat egy gyakorlati versenyen is, ne csak elméleti tudásunkat teszteljük, és ez a vetélkedő egy jó lehetőség volt erre, amelyre sokat készültünk” – fogalmazott a 10. osztályos tanuló, akitől azt is megtudtuk, hogy első alkalommal jelentkeztek. Arra a kérdésünkre, hogy hol folytatja majd a tanulmányait elmondta, hogy még nem döntötte el, de nem tartja kizártnak, hogy majd a Sapientiára fog felvételizni az érettségi után. A vetélkedő nyertesei egyébként értékes laboratóriumi eszközökkel és ajándéktárgyakkal gazdagodhattak.

Fotó: Pinti Attila

Az első három helyezett csapatok tagjai automatikus felvételt nyertek a Sapientia EMTE mérnöki szakjaira.

A nyertesek
A biológiás csapatok közül a VII-VIII. Osztályos kategóriában első helyezést az Agymenők nyerték, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium tanulói. A középiskolás kategóriában a kolozsvári Báthory István Gimnázium diákjai a Krumplikukac nevű csapatukkal nyertek. A kémiások közül a kovásznai Körösi Csoma Sándor Középiskola Kovakő nevű csapata kapott első helyezést a VII-VIII. osztályosok közül. A középiskolás kategóriában a legjobbaknak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai bizonyultak Trittrio nevű csapatukkal.