Dísznövényekkel nyit a közösség felé a Sapientia

Szász Cs. Emese 2019. március 24., 21:32

A „zöldszakmát” és az egyszerű növényszeretőket is megcélozza a marosvásárhelyi Sapientia egyetem dísznövény és kertészeti kiállítása és vására. Az április 12–14. között zajló esemény célja többek között, hogy az egyetem kapcsolatot teremtsen a közösséggel.

Sajtótájékoztatón számoltak be a rendezvényről Fotó: Haáz Vince

Már harmadik alkalommal szerveznek a Sapientia koronkai kampuszán dísznövény és kertészeti kiállítást és vásárt. A nemzetközi szakmai rendezvény a szervezők elmondása szerint az egyik legfontosabb esemény a dísznövénytermesztéssel és kertkultúrával foglalkozó „zöldszakma” életében.

{A}

Az április 12–14. közötti hétvégén zajló eseményről sajtótájékoztatón számoltak be. Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora elmondta,

az egyetem a céljai között nemcsak a minőségi oktatás biztosítását határozta meg, hanem azt is, hogy olyan rendezvényeket hozzon a közösségbe, amelyek jövőképet adnak.

„Ez a rendezvény ilyen, az egyetem kilép a keretei közül, nem csak oktatást biztosít, hanem a marosvásárhelyi és szélesebb értelemben vett székelyföldi régióval, közönséggel kapcsolatot teremt” – mutatott rá a rektor.

A rendezvény főszervezését kezdetektől felvállaló Kentelky Endre, a kertészmérnöki tanszék adjunktusa elmondta, a rendezvényen hangsúlyos a dísznövénytermelők és kereskedők jelenléte, de jelen lesznek a kertészet különböző ágazatai: a gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, gyógynövénytermesztés, zöldségtermesztés, a mindehhez kapcsolódó gépészeti elemek és egyéb olyan szakterületek, amelyek a mezőgazdaság kertészeti ágához kapcsolódnak.

Azt látjuk, hogy nagy az érdeklődés, tavaly több mint hétezer ember látogatta a rendezvényünket. Számunkra az is fontos, hogy a diákjaink kapcsolatot teremtsenek az itt megjelenő termelőkkel, hiszen akkor leszünk mi boldogok, ha a diákjaink úgymond elkelnek

– magyarázta Kentelky, hozzátéve, hogy kezdetektől a magyarországi ASSA-DiVi Kft.-vel dolgoznak együtt, amelynek immár tizenöt éves tapasztalata van hasonló rendezvényekben.

Krébecz József, az ASSA-DiVi Kft. tulajdonosa és ügyvezetője arról beszélt, hogy egy ilyen nagy rendezvény bevezetése öt évet is igénybe vesz, de a koronkai kampuszon már tavaly több ezren voltak kíváncsiak a növényekre. A kimondottan szakmai alapokra helyezett kulturális rendezvényre várnak idén is minden dísznövénytermesztőt, faiskolával foglalkozót és valamennyi kertészettel kapcsolatos tevékenységet folytató céget és magánvállalkozót, és természetesen sok látogatót.

Megtudtuk, hogy

míg tavaly 34 kiállító volt a vásáron, addig idén már 37-en jelentkeztek, bár még van két hét a rendezvényig.

A kiállítás mellett mesekertbe várják a gyerekeket, a magyarországi Kaktusz Múzeum több mint négyezer növényfajtájából válogatott kiállítást is megtekinthetik majd az érdeklődők, de például kvízjátékkal is várják a látogatókat.

A kiállítással egy időben szervezik idén az 5. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciát, így még több szakember érkezik azon a hétvégén Marosvásárhelyre, s a két rendezvény erősíti egymást – hangsúlyozta a konferencia főszervezője, Benedek Klára adjunktus.

Még javában zajlik a szervezés, a kiállítók regisztrálása, de a legfontosabb információkat már lehet tudni. Így például azt, hogy

idén sem kell belépődíjat fizetni, ráadásul a rendezvény ideje alatt a látogatók ingyenes buszjáratot vehetnek igénybe,

hogy Marosvásárhelyről a koronkai kampuszra kiutazzanak.