Kétezer tonna szemetet szállítanak egyik megyéből a másikba

Simon Virág 2019. március 22., 20:14

Második nekifutásra a Maros megyei önkormányzati képviselők péntek délután elfogadták, hogy havonta legtöbb kétezer tonna kolozsvári hulladékot fogadjon be a kerelőszentpáli szeméttelep.

Fotó: Haáz Vince

A kolozsvári polgármesteri hivatal tavaly december elején kérte a Maros Megye Tanácsától, hogy engedélyezze, hogy ideiglenesen az uniós pénzalapokból megépített kerelőszentpáli lerakóba hozzák a városi hulladékot. Erre azért volt szükségük, mert a feleki hulladéklerakó még nem nyílt meg, és még nem működik a Kolozs Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer. Azt kérték, hogy havonta legtöbb kétezer tonna szemetet fogadjon be a Maros megyei hulladéklerakó, hiszen a kolozsvári háztartási hulladékot egy ideiglenes helyre viszik, és az már telítve van.

{A}

A megyei tanácsosok első körben nem bólintottak rá erre a kérésre, gondolkodási időt kértek. Mint Lukács Katalin sajtószóvivőtől megtudtuk, időközben kikérték az európai alapokért felelős minisztérium véleményét is. A szakminisztérium válasza értelmében

be lehet fogadni a más megyéből érkező hulladékot, ha ezzel nem sértik meg a versenyszabályokat, illetve a hulladéklerakót működtető cégnek nem generál többletbevételeket.

A megyei tanácsosok a minisztérium válaszát követően döntöttek úgy, hogy engedélyezik havi 2000 tonna hulladék átszállítását a kerelőszentpáli lerakóba.

A tanácsosok bizonyos feltételekhez kötötték a szerződést: a hulladékot legtöbb tíz hónapig lehet Kolozsvárról Marosvásárhelyre szállítani, nem lehet veszélyes és régi hulladékot behozni a megyébe, az érvényes szerződés automatikusan megszűnik, amint üzembe helyezik a feleki lerakót. Azt is kikötötték, hogy befogadott mennyiség után a kerelőszentpáli hulladéklerakót működtető cég ki kell fizesse a környezetvédelmi illetékeket.

Egyelőre megoldódott a szemétkrízis Marosvásárhelyen

Pénteken már a program szerint szedték össze Marosvásárhelyen a szemetet a Salubrisev köztisztasági vállalat munkásai, miután kedden, szerdán és csütörtökön az utcán hagyták a háztartási hulladékot. A munkások spontán sztrájkba kezdtek, mivel elégedetlenek voltak a béreikkel és munkakörülményeikkel. Csütörtökön a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal illetékesei megpróbáltak közvetíteni a munkások és a vezetőség között, és úgy tűnik, sikeresen, hiszen pénteken reggel már dolgoztak a Salubriserv alkalmazottai. A spontán sztrájk nemcsak Marosvásárhelyt, hanem a peremtelepüléseket is érintette.