Még két évig érvényesek maradnak az egészségügyi kártyák, hiába, hogy most azt írja, lejárnak

Széchely István 2019. március 24., 15:55

A plasztiklapra nyomtatott dátum ellenére nem jár le idén az egészségügyi kártyák érvényessége, hívta fel a figyelmet a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója azt követően, hogy sokan az intézményhez fordultak kártyájuk érvényessége miatt aggódva.

Nem kell aggódni, még két évig használhatók a 2014-ben kiállított egészségügyi kártyák Fotó: Barabás Ákos

Noha a kormány múlt év június 28-án költségtakarékossági okokból határozatot fogadott el az egészségügyi kártyák érvényességi idejének meghosszabbításáról, sokan nem tudnak az intézkedésről, ezért a kártyájukra nyomtatott lejárati idő miatt aggódva keresik fel a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárat az azonosító érvényessége felől érdeklődve. A legtöbb Hargita megyei kártyát pontosan öt évvel ezelőtt nyomtatták ki, így ezeken 2019. márciusi lejárati idő szerepel, ezért nőtt meg az aggodalmaskodó érdeklődők száma az intézménynél – tájékoztatott Duda Tihamér, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója. A tavalyi kormányintézkedésre emlékeztetve azonban nyomatékosan hangsúlyozta, hogy

két évvel meghosszabbították a kártyák érvényességi idejét, így azok a rájuk nyomtatott lejárati idő ellenére 2021-ig használhatók maradnak.

Ez azt jelenti, hogy a biztosítottak az eddigiekhez hasonlóan az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló összes egészségügyi szolgáltatónál használhatják a kártyát, a biztosítópénztár pedig elszámolja ezeket a szolgáltatásokat, tehát kifizeti azoknak az ellenértékét – olvasható az intézmény által lapunknak elküldött közleményben. Ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a 2018. július 31-e után kiállított egészségügyi kártyák érvényességi ideje is hét évre nőtt.

Eldobta a kártyát

Duda Tihamér elmondta, olyan biztosított is megkereste az intézményt, aki arról számolt be, hogy látván a lejárt érvényességi időt, eldobta a kártyáját. Ilyen esetben elveszetté kell nyilváníttatnia a kártyát, majd befizetnie 15 lejt a biztosítópénztárnál, ezt követően pedig új kártyát kap – tájékoztatott a hasonló esetek rendezéséről a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

{A}

A hivatalos adatok szerint mostanáig 220 ezer egészségügyi kártyát nyomtattak ki Hargita megye számára, ezek közül 2149-et nem vettek át a jogosultak. Országszerte a biztosítottak 0,19 százaléka utasította el vallási okokból a plasztik azonosító átvételét, legkisebb arányban, összesen 24 esetben Hargita megyében.