A magyar kormány támogatásával üzembe helyezett óvodát adtak át Háromszéken

Bíró Blanka 2019. március 21., 22:26

Átadták a magyar kormány támogatásával üzembe helyezett új óvodát Kökösben. A tanintézet építését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a román Oktatási Minisztérium finanszírozta, és a magyar kormány támogatásával helyezték üzembe.

Silviu Tăraș megbízott polgármester, Potápi Árpád János államtitkár, Fábián Veronika iskolaigazgató és Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke átvágja a nemzeti színű szalagot az óvoda avatásán Fotó: Veres Nándor/MTI

Az avatón Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára felidézte, hogy a magyar kormány 150 új óvoda megépítését és 460 óvoda felújítását finanszírozta a Kárpát-medencében. Hozzátette,

szinte nem telik el hét óvodaavatás nélkül, ami azért fontos, mert ezek az intézmények biztosítják a magyar jövőt.

{A}

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke rámutatott, Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, „amely nemcsak sajtónyilatkozatokat, hátbaveregetéseket küldözget Budapestről, hanem konkrét ügyeket támogat.”

Silviu Tăraș megbízott polgármester felidézte, a román kormány 2011-ben ígérte meg az óvodaépítést, aztán „sokat pironkodtak a falu előtt”, mert késlekedett a beruházás. Az épület végül 2017-re elkészült el, ám a község két éves beruházási keretét emésztette volna fel, hogy rácsatlakoztassák a hálózatokra, rendezzék a környezetét, kialakítsák a sportpályát. Ezeket a költségeket vállalta át a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapon keresztül 15,6 millió forint támogatást folyósított.

Potápi Árpád csütörtök este a háromszéki turizmus legkiválóbb szereplőinek a díjazására szervezett Visit Covasna gálán is részt vett Sepsiszentgyörgyön. Itt kifejtette,

a magyar kormánynak fontos, hogy Székelyföldet önálló régióként jelenítsék meg, a megyék összekapcsolódjanak a fejlesztések, a turizmus terén is.

Hangsúlyozta, a nemzetpolitikai törekvések mellett – kettős állampolgárság, választójog – a szülőföldön való boldogulást támogatják azzal, hogy a gazdasági támogatásokat kiterjesztik a határon túli területekre.

Beindul a székelyföldi gazdaságfejlesztési program, ez jó az itt élő magyaroknak, székelyeknek, de a románoknak is, hiszen az országot gazdagítja. Jó Magyarországnak is, mert Székelyföldön a külföldi üzletkötések esetén elsősorban Magyarországra gondolnak

– mondta az államtitkár. Rámutatott, tavasszal újabb pályázatot írnak ki a székelyföldi kisvállalkozóknak, ezért arra biztatta a panzió- és szálláshely-tulajdonosokat, hogy éljenek a lehetőséggel. „A legfontosabb, hogy a vállalkozók maradjanak itthon, magyar embereket foglalkoztassanak, építsenek jövőt” – mondta Potápi Árpád.