Kényszerszünet Borbolyék perében

Kovács Attila 2019. március 22., 09:19

A Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen indult büntetőpernek nemcsak a csütörtöki tárgyalása maradt el, a következő hónapra nem is jelöltek ki időpontot, a tárgyalást vezető bíró időszakos távolléte miatt.

Fotó: Gábos Albin

A csütörtöki tárgyaláson csak néhány vádlott és védőügyvéd jelent meg, ugyanakkor a korábban elnöklő bíró is hiányzott, helyettesítője a Marosvásárhelyi Ítélőtáblától érkezett. Mint kiderült, a bíró indokolt távolléte egészen május közepéig tart, így a vádlottak ügyvédeinek egy része – akik meg sem jelentek – erre hivatkozva kérést nyújtott be a tárgyalás elnapolása érdekében.

{A}

A vádat képviselő ügyész, noha megjegyezte, hogy a bíró helyettesítése nem ok a halasztásra, az ügyvédek hiánya miatt egyetértett a kéréssel.

A helyettes bíró, mivel a tárgyalást vezető kollégája csak május közepe után tér vissza, áprilisra nem, csupán májusra tűzött ki újabb tárgyalási időpontot.

Több vád, több vádlott

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2013-ban a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út – a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es – felújítása kapcsán több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét. A vádirat szerint az összeg a megőrzésre hagyott, ám a valóságban nem létező építési anyagok értékéből, valamint a közbeszerzési eljárásokról kizárt cégek ajánlatai és a tulajdonképpen leszerződött munkálatok értéke közötti különbségekből adódik.