Szebbé teszik az üdülőhely környékét – facsemetéket ültettek Szejkefürdőn

Fülöp-Székely Botond 2019. március 21., 16:50

Száz juhar- és tölgyfacsemetét ültetett el a székelyudvarhelyi Rotary Klub csütörtökön a Szejkefürdőn lévő székely kapuknál és a forrás közelében. A cél az, hogy szebbé varázsolják a tájat. 

Tíz év múlva már öt-hat méteresek lesznek a most elültetett facsemeték Fotó: Barabás Ákos

Összesen ötven hegyi juharfacsemetét ültettek el a szejkefürdői székelykapuk közelében a Rotary Club tagjai, akik a Székelyudvarhelyi Magánerdészettől kértek segítséget a megvalósításhoz – fejtette ki érdeklődésünkre a helyszínen Szakács Sándor, a klub elnöke. Mint mondta,

ez egy több mint tíz éve megkezdett akciójuk folytatása, amikor azt tűzték ki célul, hogy szebbé teszik az ismert üdülőhely környékét.

{A}

„Az a célunk, hogy tegyünk a közösségért” – fogalmazott. A facsemeték most ötévesek, vagyis tíz év múlva már öt-hat méteresek lesznek. Szakács, aki egyben nyugalmazott erdész is, rámutatott, azért választották ezt a tavaszi időpontot az ültetésre, mert ilyenkor könnyebben „megfogannak” azok a kis fák is, amelyek nem földlabdával érkeztek. Úgy becsülte, hogy így nagyjából kilencven százalékuk megmarad.

Fotó: Barabás Ákos

A korábbi években elültetett, de időközben elpusztult fákat is pótolták a borvízforrás környékén és a nagyszínpad közelében. Erre ötven darab vöröstölgyfa-csemetét használtak fel, amelynek különlegessége, hogy ősszel leveleik éles rőt színben pompáznak. „Igyekeztünk egy kis színt vinni a tájba” – fogalmazott Szakács. Hozzátette, a facsemeték a Homoród Erdészeti Hivataltól, illetve egy Bihar megyei Szentjobbról származó kertből származnak.