Nem tetszik a Nyirő József-könyvtárnév a prefektusnak

Kovács Eszter 2019. március 21., 15:02

Újabb támadásnak nevezte a székelyudvarhelyi városvezetés Hargita megye prefektusának „újragondolási kérelmét”, amelyet Jean Adrian Andrei csütörtökön küldött meg a polgármesteri hivatalnak.

Átnevezett intézmény. Még vissza kell térni a témára Fotó: Veres Nándor

A kormány területi képviselője szerint a városatyák annak ellenére szavazták meg az elnevezésről szóló határozattervezetet, hogy a közintézmények elnevezését véleményező megyei bizottság kedvezőtlenül nyilatkozott a kérdésben. A témában küldött közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya azonban fontosnak tartja kiemelni: a kedvezőtlen véleményezés a törvény rendelkezései szerint pusztán konzultatív jellegű, tehát ez nem lehet valós kifogás.

A figyelmeztetésben egyébként Jean Adrian Andrei azt is feleleveníti, hogy a belügyminisztérium felkérésére korábban az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet úgy értékelte, Nyirő József háborús bűnös. „Ilyen jellegű kijelentést csak bíróság tehet meg,

egy egyesület kijelentése nem képezheti jogi érvelés alapját”

– szögezte le a városvezetés. A ügy egyébként a jövő heti, márciusi soros ülésen napirendre kerül, viszont nem valószínű, hogy a városatyák visszavonják korábbi döntésüket. Februárban ugyanis számos álláspont megfogalmazódott (egyebek mellette az is felmerült, hogy Kányádi Sándorról kellene elnevezni a városi tékát), végül azonban a testület 16 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a tervezetet.

„Harminc napon belül választ fog küldeni az önkormányzat a főispánnak. Fontos megjegyezni, hogy a döntést csak akkor lehet majd visszavonni, ha közigazgatási bíróság kéri annak megsemmisítését” – tájékoztat a hivatal sajtóosztálya.

{K1}

{A}