Hatvanezer lejes pénzbírság a városházának

Simon Virág 2019. március 21., 14:45

Két parkolót a szükséges környezetvédelmi beleegyezés nélkül alakított ki a marosvásárhelyi városháza, ezért a Maros Megyei Környezetőrség 60 ezer lejes pénzbírságot rótt ki.

Fotó: Haáz Vince

Feljelentés alapján kezdett vizsgálódni a megyei környezetőrség a marosvásárhelyi városháza által végzett munkálatok iránt.

Mint Székely Annamáriától, a környezetőrség vezetőjétől megtudtuk, az egyik parkolóhelyet, a Hunyadi utcait már tavaly októberben kialakította a városháza, a másikat, a volt Hosszú utcában most. Az úgynevezett zöld parkolóhelyek – amelyeknél üres kockaköveket helyeznek el, így középen kibújhat a fű – kialakítása előtt kellett volna környezetvédelmi beleegyezést kérni.

„Már nem lehet a munkálatok megkezdése után igényelni ezt az iratot, előzetesen kell beszerezni. Ezt a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal mindkét alkalommal elmulasztotta.

A büntetést kiróttuk. Előreláthatóan ezt meg fogják óvni.

De mi a törvényes előírások alapján jártunk el, alaposan tájékozódva, mielőtt büntettünk” – mondta Székely Annamária, akitől azt is megtudtuk, hogy az általuk kirótt és az érintettek által megóvott pénzbírságok kilencven százalékában a bíróság a környezetőrségnek ad igazat.

A kérdés kapcsán a városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga azt mondta, napi szinten érkezik hozzájuk kérés, hogy parkolókat alakítsanak ki, mert napról napra több a gépkocsi a városban. Véleménye szerint a szakigazgatóság alkalmazottai késve küldték az iratokat, és ezért történhetett meg, hogy nem kapták meg a környezetvédelmi beleegyezést. Mint kifejtette, általában minden munkálatot a törvény betartásával, a szükséges engedélyek megszerzése után végeznek el.

{A}