Újabb tömbházakat hőszigetelnek Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. március 21., 14:27

Hőszigetelik az épületek külső falait, tetőzetét és pincéit, kicserélik az ablakokat. Napelemet szerelnek fel, amely a lépcsőházak világításához fogja az energiát biztosítani. Ez valósul meg újabb 19 gyergyószentmiklósi tömbház esetében.

Sok érintett lakó vett részt a fórumon

A második olyan lakossági fórumot tartották Gyergyószentmiklóson, ahol a tömbház-felújítási programmal kapcsolatos tudnivalókat ismertették az érintett lakókkal. Ezúttal a Virág negyed 43 és 44-es, a Bucsin negyed 2-es, 6-os, 10-es, 11-es 20-as tömbházai voltak napirenden, két tömbház a Kórház utcából (A és IPEG), valamint a Forradalom negyed 9B tömbháza.

A felújítás alapvető célja az energiahatékonyság növelése, és a legtöbb munkálat mindegyik érintett lakóépületnél megtörténik.

Ezen túlmenően a lakóközösségek maguk dönthettek arról, hogy milyen további beruházásokat vállalnak be a lakásaik modernizálása érdekében. Van, ahol a vízszintes elosztású fűtéshálózat kiépítése, máshol a villanyhálózat, vagy éppen a víz- csatornavezetékek cseréje is megtörténik.

A felsorolt tíz tömbházban 542 család, 2100 lakó él. Ők már gyergyószentmiklósi tömbházfelújítás program második fázisába kerültek bele, februárban már lezajlott az első olyan lakossági fórum, ahol tíz másik tömbház felújításáról volt szó.

{A}

A Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere által vezetett fórumon elhangzott:

a beruházás 60 százalékát az Európai Unió és a román kormány, 15 százalékot az önkormányzat finanszírozza, és 5 százalék hárul a lakókra.

Hogy ebből egy család konkrétan mekkora összeget kell hozzátegyen az függ az épületek típusától, illetve attól is, hogy az egységes munkálatokon kívül még milyen javításokat igényelnek. Változik még egyénileg is, az összeg, hiszen például akinek már megfelelő minőségű hőszigetelést biztosító termopán ablakai vannak, az nem kell erre költsön, így kevesebbe kerül számára a fejlesztés.

A lakók részét több részletben kérik majd befizetni az illető lakószövetség számlájára. Ebből az elsőt (10 százalékot) május folyamán, és novemberig a tervezett érték 55 százalékát kell még előteremteni.

A Virág negyedi 43-as tömbházat is felújítják Fotó: Gergely Imre

A többségi döntés mindenkire érvényes

Egy ilyen, sok személyt érintő fejlesztés során mindig lesznek olyanok, akikkel a közösség nem tud megegyezni, lesznek, akik nem hajlandók ebben részt vállalni. Ezek azonban nem akadályozhatják meg a beruházás megvalósulását. Törvény mondja ki, hogy, ha egy adott lakószövetség 60 százaléka egyetértett egy döntésben akkor az a többi 40 százalékra is érvényes – hangzott el.

Ha valaki nem hajlandó befizetni a ráeső részt, akkor is behajtható az összeg, akár bírósági úton, kényszervégrehajtással is.

Összesen 29 tömbház felújítására nyertek finanszírozást

A szerdai fórum által érintett 10 tömbház mellett további 19 felújítása is megtörténik. Már februárban aláírták azt a szerződést, amely a Virág negyed: 45-ös tömbház E lépcsőháza, a 46-os, 49-es, 51-es tömbházak, a Bucsin negyed 18-as, 23-as, 24-es, a Miron Cristea utca 8-as, valamint 9-11-es és a Fejér Dávid utca 7-es tömbháza felújítására biztosítja az uniós támogatást.

Ezen a héten pedig újabb 9 tömbház, 328 család, több mint 1300 lakó kapott jó hírt. Megtörtént a Forradalom negyed F, B, G, 9, I 40-es tömbházai, Bucsin negyed 3, 12-es tömbházai, Virág negyed 19-es tömbháza és a Gyilkostó sugárút 5B tömbházára vonatkozó finanszírozási szerződés aláírása is. Az ott lakókat is találkozóra hívják hamarosan.