Pluszköltségek jelentek meg a fűtésszámlákon

Gergely Imre 2019. március 25., 14:09

A mérőórák által jelzett hőmennyiség árán kívül jelentős összegek jelennek meg a számlákon azokban a gyergyószentmiklósi lépcsőházakban, ahol vízszintes elosztású fűtésrendszert építtettek ki a lakók – panaszolta egy olvasónk.

Gyergyóban hét hónapon át fűteni kell, ezért égető kérdés mindig a távfűtés témája Fotó: Gergely Imre

Hetvenlejes visszaosztás jelent meg a fűtésszámláján azon felül, amit lakása mérőórája szerint fogyasztott. Ezt felháborítónak tartja egy Bucsin negyedi lakos, aki szerint épp azért építtették ki a vízszintes elosztású belső hálózatot, hogy ilyen pluszköltségek ne jelentkezzenek, és tényleg annyit kelljen fizetniük, amennyit valóban fogyasztottak.

Mint érdeklődésünkre kiderült, ez nem egyedi eset, hasonló helyzeteket tapasztalnak a lakók máshol is. Sőt ennél jóval nagyobb összegek is megjelennek a számlán visszaosztva.

A hiba a mérőórákban van?

„A lakók közül sokan nem tudják, hogy a hőmennyiséget mérő órákat kötelesek négyévente bevizsgáltatni vagy újakra cserélni. Pedig tudniuk kellene, mert ezt vállalták a vízszintes elosztású rendszerek kiépítésekor. Mivel sok helyen már lejárt ez a négy év, egyre gyakoribbak a meghibásodások is” – vezette fel válaszát Erős János, a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltató vezetője. Kifejtette, minden lépcsőházban egyforma módon történik a számlázás:

a központi mérőóra kimutatja, hogy mekkora hőmennyiség volt elfogyasztva,

külön a fűtés és a meleg víz előállítására vonatkozóan is. Ahol vízszintes rendszer létezik, és egyéni mérőórák vannak, ott az órák által mutatott értékek jelzik azt a fogyasztást, ami az adott lakásban történt, de

megjelenik egy különbség is,

ami a közös felületeken elhasznált hőt jelenti. Ennek értékét osztják vissza a számlákon.

Vannak, akik már rádiófrekvenciás mérőórákkal rendelkeznek, máshol ez még várat magára Fotó: Gergely Imre

Azonban az egyéni mérőórák is meghibásodhatnak – nem egy esetben fény is derült erre az ellenőrzések során. Ez azt jelenti, hogy szinte semmilyen fogyasztást nem mérnek, annak ellenére, hogy a lakás fűtve van. Ilyen esetekben az illető lakó örül, mert saját fogyasztásaként 10–20 lejes érték jelenik meg a számlán. Az egyéni mérőórák és a központi óra által jelzett hőmennyiség összevetésekor azonban jelentős különbség jelentkezik. Így

volt rá példa, hogy akár 200 lejes visszaosztás is történt családonként.

Egy másik ok, amiért ilyen különbségek történnek, az, hogy a lépcsőházban haladó hővezeték sok helyen minimális szigeteléssel van ellátva, emiatt lényegében nem csökkenti a hőveszteséget, sőt inkább a hőleadó felületet növeli a burkolat, melegítve a lépcsőházat és növelve a számlákat.

{A}

Javaslat: szereltessenek modern mérőórát

A mérőórák időszakos bevizsgálására meghatározott négyéves időtartam számos lépcsőházban már lejárt, máshol most érnek el a határidőig. Erős János javaslata az, hogy a készülékeket inkább cseréljék újakra. Egy új, modern, rádiófrekvenciás készülék 600 lejért beszerezhető, a régi javítása, illetve bemérése azonban ennél többe kerülhet – hangsúlyozta. Az ilyen készülékek pontos leolvasása jóval könnyebb, mint az eddig elterjedt mérőóráké, de előny az is, hogy a rendszeren tapasztalt bármilyen meghibásodás esetén azonnali jelzést küld a szolgáltatónak, és így rövid idő alatt orvosolható a gond.