Minisztériumi rendeletre volt szükség egy gólyafészek elköltöztetéséhez

Bíró Blanka 2019. március 20., 20:53

Miniszteri rendelettel hagyta jóvá Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy torjai gólyafészek elköltöztetését. A fészket legtöbb 30 méterre lehet elköltöztetni a lakóház közeléből a villanyvállalat által már felszerelt tartóra.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Kelemen László, a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke portálunknak elmondta, a fészek-költöztetés sikere azon is múlik, hogy a madár elfogadja-e az új fészket, vagy megpróbálja visszaépíteni a régi helyszínre. Egyébként Háromszéken már előfordult hasonló kérés. Kelemen László

szomorúnak tartja, hogy míg régen a székely falvakban büszkeség volt, ha egy portán fészket rakott a gólya, ma már előfordul, hogy zavarja az ott lakókat, mert piszkol.

„Előfordult már, hogy elköltöztettünk néhány gólyafészket, tavaly például Nyáras falván egy magasfeszültségű oszlopról tettük át egy másik oszlopra, ahová tartót szereltünk. Akkor sikerrel jártunk, a gólya elfogadta és elfoglalta az új fészket, de ez nem történik minden esetben így” – mondta az egyesület elnöke.

{A}

A civil szervezet önkéntesei idén a villanyvállalat megbízásából feltérképezik azokat a gólyafészkeket, melyek magasfeszültségű oszlopon vannak, és rövidzárlatot okozhatnak. Amikor ősszel a gólyák elmennek, ezeket a fészkeket a közelben egy biztonságosabb helyre költöztetik.

Kelemen László a feltérképezéshez a lakosság segítségét is kéri, azaz szeretné ha jeleznék, ha magasfeszültségű oszlopon látnak gólyafészket. Háromszéken mintegy 250 gólyafészekről tudnak, az önkéntesek számára kihívást jelent, hogy mindegyiket egyenként megvizsgálják. Kovászna megyében idén március 8-án érkezett meg az első gólya, Bikfalvára.