Hamis euróval üzletelt egy csaló

Fülöp-Székely Botond 2019. március 20., 20:20

Százötven lejjel károsított meg szerdán egy zetelaki személyt az a csaló, aki szorult helyzetére hivatkozva áron alul adott el ötven eurót. A bankjegyről később kiderült, hogy hamis. A helyi polgárőrség egyrészt fokozott figyelemre int, másrészt a lakók segítségét kéri.

A lakók segítségére is számítanak a hamis bankjegyekkel üzérkedő személy kézre kerítésében Fotó: Zetelaki Polgárőrség/Facebook

Egy szürke, német rendszámú Opel Astra H-val állt meg Zetelaka központjában a csaló, aki szorult helyzetére hivatkozva, minél gyorsabban szerette volna lejre váltani euróját – tudtuk meg Gergely Istvántól, a helyi polgárőr szervezet vezetőjétől. Mint mondta,

a magát török nemzetiségűnek kiadó, szemüveges, hatvan évnél idősebbnek tűnő férfi áron alul is hajlandó volt megválni 50 eurós bankjegyétől, így egy helyivel megegyezett, hogy az éppen nála lévő 150 lejért is odaadja.

Az áldozat csak hazaérve vette észre, hogy gond lehet a pénzzel, és rögtön értesítette a polgárőröket, illetve a rendőrséget. Ekkor derült ki, hogy hamis bankjegyet vásárolt.

{A}

Gergely István rámutatott, a leírás alapján úgy gondolja, hogy egyesületük tagjai több alkalommal is találkoztak a csalóval a településen, akkor másképp próbálta átverni a gyanútlan lakókat. Sőt, volt egy eset, amikor a rendőrséggel együtt igyekeztek kérdőre vonni, de nem volt elég bizonyítékuk.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kérdéses elkövető igyekszik minél hamarabb túl lenni az átverésen, majd a lehető leggyorsabban autóba ül és távozik. A polgárőrség vezetője ugyanakkor hangsúlyozta, a mostani esetet térfigyelő kamerák rögzítették, amit már elemeznek a rendőrök.

Gergely óvatosságra intette a környékbeli települések lakóit is, ugyanakkor arra kér mindenki, hogy jelentsék a rendőrségnek vagy nekik, ha találkoznak az említett személlyel.