Odaadó Est: a nemlátó gyermekek anyanyelvi oktatását is lehet támogatni

Kovács Eszter 2019. március 20., 17:46

Odaadó Esten keres támogatókat három székelyudvarhelyi projekt: az SZKA adománygyűjtő programján a társasjátékok személyiség- és közösségformáló erejéről, egy rendhagyó irodalmi pályázatról, illetve a magyar nyelvű nemlátók iskolájáról is is szó lesz.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az SZKA Jótékony Közösségének programja az Odaadó Est, melyen ezúttal három kezdeményező mutatja be projektjét. Ágoston György, a székely társasjátékok ötletgazdája beszél majd arról, hogy a csapat- és társasjátékok hogyan fejlesztik az önismeretet, a csapatszellemet.

A cél több korosztálynak szóló játékhét megrendezése, amelyen több mint 200 helyi fiatal és legalább 50 felnőtt venne részt.

{A}

Az est visszatérője a Benedek Elek Pedagógiai Líceum Diáktanácsa: legutóbb az internetes bullying (erőszakoskodás, terrorizálás) veszélyeire hívták fel a figyelmet programjukkal, ezúttal pedig rendhagyó, Székelyudvarhelyről szóló irodalmi pályázatot rendeznének. A sikeres alkotások olyan szokatlan helyeken kerülnének majd közszemlére, mint a városi buszmegállók

Az esten részt vesz Máthé Zsuzsa is, a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének képviselője. Mint arról már írtunk, közel 100 éve nincs speciális oktatásban részük a magyar gyengén látóknak, ezért Székelyudvarhelyen hoznák létre a magyar nemlátók iskoláját.

{K1}

A projekt első szakaszában a kezdeményezők a három székelyföldi megye gyermekvédelmi intézményeinek közreműködésével összeállította az igénylők listáját. Mint kiderült, a térségben 197 iskoláskorú nemlátó vagy gyengén látó gyermek érintett. „Két gyógypedagógus-hallgató Magyarországon vesz majd részt speciális mesterképzésen. Ők térnek majd vissza Székelyudvarhelyre tanítani” – számolt be a kezdeményező.

Az iskolaközpont létrehozása azonban rendkívül költséges, első lépésként egy speciális osztályt indítanának jövő ősztől.

Az Odaadó Esten pedig az októberre tervezett Fehér Bot Napjára gyűjtenek támogatókat. Az igényfelmérés során ugyanis kiderült, ez érintett gyermekek egyike sem tudja használni a fehér botot, tehát önállóan képtelenek közlekedni.

„Az esemény célja kettős lenne: egyrészt a magyarországi Vakok Intézetének szakemberei oktatnák a fehérbot-használatot, illetve a látó közösséget is érzékenyítenének az ügy iránt” – magyarázta Máthé Zsuzsa. Az „érzékenyítő” program lényege, hogy a részvevők néhány órára megtapasztalhatják, hogy milyen nemlátónak lenni. Az Odaadó Estet szerda délután 6 órától tartották Küküllő Szálloda Menta Bisztrójában, ahol a vendégek helyben dönthették el, hogy melyik projektet és mekkora összeggel támogatják.