Parkká szépítik a kórházi zöldövezetet

Széchely István 2019. március 22., 10:03

Rövidesen nekifognak a területrendezési munkálatoknak a székelyudvarhelyi kórház főépülete mögött, ahol a tervek szerint május végéig teljesen megszépítik és parkosítják a zöldövezetet.

Az aktuális állapot... Fotó: Barabás Ákos

Teljes átalakítás előtt áll a székelyudvarhelyi kórház udvarának hátsó része, ahol rövidesen egy, a fül-orr-gégészeti részleg előttihez hasonló park épül. A látványtervek már elkészültek, nemsokára neki is fognak a munkának, és terveik szerint május végéig elkészülnek a parkosítással – tájékoztatta lapunkat Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója, megjegyezve, hogy nagyon szép lesz az egészségügyi intézmény hátsó udvara is.

... és a tervezett átalakítás Fotó: PR Architecture & Design

Elmondta, nagyon sok földmunka előzi meg a fejlesztést, ugyanis régen az említett területen működött egyebek közt a kórház üzemanyagraktára is, így mélyre épített betonelemek és

üzemanyagtartály is van a földben,

amelyeket el kell távolítani. Ezt követően elegyengetik a talajt, és helyenként lépcsőzetesen is szintezik.

Ilyenből... Fotó: Barabás Ákos

Fakivágásokra is szükség lesz – közölte az igazgató –, ugyanis egy részük kiöregedett, belül üregesek, és veszélyesekké váltak, a Kórház-negyedi tömbházakkal szomszédos oldalon pedig már eredetileg túl sűrűn ültették a fákat évtizedekkel ezelőtt, így ott gyéríteni kell, majd elkezdődhet a park kiépítése.

... ilyenné Fotó: PR Architecture & Design

A munkálat részeként új sétányokat is kialakítanak, és a fül-orr-gégészeti részleg előtti parkhoz hasonlóan térkővel borítják be azokat. A zöldövezetet fűmagok elvetésével újragyepesítik és számos dísznövényfajtával díszítik, a sétányok mentén padokat helyeznek el, illetve két kör alakú pihenőhelyet is kialakítanak, és az egyik közepén egy térdíszítő szobrászati elemet is elhelyeznek – tudtuk meg a fejlesztés részleteit.

{A}

„Az a terület nagyon csúnya, és kihasználatlanul áll. Nem az autóknak kell oda parkolóhelyeket építeni, növelve a szén-monoxid-szennyezést, hanem a betegek és hozzátartozóik számára kell szebbé tenni a zöldövezeteket” – fogalmazott a kórházigazgató, megjegyezve, hogy

az új park még nagyobb lesz, mint a fül-orr-gégészeti részleg épülete előtti.

A beruházás finanszírozására a központi költségvetésből vár pénzeket a kórház vezetősége, de más forrásokra, támogatásokra is számítanak.

Fotó: PR Architecture & Design

Fotó: PR Architecture & Design

Fotó: PR Architecture & Design

Fotó: PR Architecture & Design

Fotó: PR Architecture & Design

Fotó: PR Architecture & Design