Ingyenes tömegközlekedés közpénzből

Simon Virág 2019. március 20., 21:06

Az ingyenes tömegközlekedés bevezetésének hasznáról és időszerűségéről nem készült felmérés, a kezdeményezők Marosvásárhelyen azt szeretnék, ha egy évig lenne érvényes, és ez idő alatt megvizsgálnák, hogy beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Sorban a felszállásért. Kérdés, hogy mekkora lenne a sor, ha ingyen lehetne utazni a buszokon Fotó: Haáz Vince

Jelenleg Marosvásárhelyen a városi önkormányzat tulajdonában levő Helyi Közszállítási Vállalat és a magánkézben lévő Siletina közötti társulás biztosítja az utasok szállítását autóbuszokkal és kisbuszokkal. A 2000-res évek elején kötött társulásnak hamarosan vége lesz, de egyelőre a helyi vállalatnak még szüksége lesz a Siletina járműparkjára ahhoz, hogy naponta legalább hetven autóbuszt tudjon utcára küldeni.

Marosvásárhelyen ma 40 ezer személy utazik ingyen, ők nyugdíjasok, egyetemisták, diákok, háborús veteránok, fogyatékkal élők és hozzátartozóik. Bérletet vesz vagy jegyet vált még havonta 10 ezer személy.

A jegyárak 2011-től változatlanul két lejbe kerülnek,

és a városháza által biztosított támogatásokkal együtt a társulás épp hogy képes a felszínen lebegni, túlélni.

Tatár Béla, a közszállítási vállalat igazgatója cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a városháza által az ingyenesség fedezésére biztosított összegből a társulásnak nyeresége lenne, a magáncég jól járna. Többször hangsúlyozta, hogy a társulásnak semmi nyeresége nincs. Arra a kérdésre, hogy kicsoda jelenleg a Siletina tulajdonosa, Tatár Béla kitérő választ adott, azt mondta, nem tudja, ki van beírva a magáncég adataiba.

Tatár Béla, Magyary Előd és Peti András Fotó: Haáz Vince

Magyary Előd, a marosvásárhelyi képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetője, az ingyenes tömegközlekedési javaslat beterjesztője elmondta, környezetvédelmi szempontból, a parkolók és az utak részleges felszabadítása érdekében terjesztette be a javaslatot, remélve, ha ingyenes lesz a tömegközlekedés, többen fognak majd autóbuszokkal utazni. Elmondta, e kezdeményezés fél évig, vagy egy évig lenne érvényes, és ezalatt kiderülne, van-e rá szükség, otthon hagyják-e a marosvásárhelyiek az autóikat, és felszállnak-e a buszokra, ha iskolába, munkahelyre, vásárolni mennek. Elhangzott,

ahhoz, hogy az emberek lemondjanak a gépkocsi által nyújtott kényelemről, modern és korszerű autóbuszokra, gyors közlekedésre van szükség,

és jelenleg Marosvásárhelyen ezt a helyi közszállítási társulás nem tudja biztosítani. Tatár Béla elismerte, néha gondok vannak a buszokkal, és jól tudta, hogy az átlagosnál lassabban haladnak egyik pontról a másikra. Az igazgató szerint

szükség lenne külön buszsávokra,

ezek tervezésére már pályáztak, hogy a jelenlegi 20 km/órás sebesség helyett legalább 25–28 km/órás sebességet tudjanak elérni. Ami az új buszokat illeti, ez a kérdés teljes mértékben a polgármesteri hivatal kezében van, hiszen ő a tulajdonos, ő tud buszokat vásárolni a helyi költségvetésből, pályázati pénzekből vagy kölcsönből.

Egy évig akár mellőzni is lehetne a táblát Fotó: Haáz Vince

A városháza hozzáállását a fejlesztéshez, tervezéshez, a tömegközlekedés korszerűsítéséhez Kozma Mónika, a közszállítási vállalat igazgatótanácsnak tagja vette górcső alá, kijelentve, a polgármesteri hivatal olyan pályázatot állított össze 30 millió euró értékben, amely nem felel meg a valóságnak, a közösség elvárásainak.

„Szükség lenne 5–10–15 éves fejlesztési tervekre, illetve arra, hogy ahhoz pénzeket rendeljen a marosvásárhelyi városháza. Ez nem történt meg az elmúlt húsz évben, és ma sem történik meg. Hiába kértük, hogy készítsenek belső auditot, amely kimondja, hogy a társulásban mi tartozik az önkormányzat tulajdonában levő közszállítási vállalathoz, és mi a Siletinához, ezt nem akarják. Pedig

biztos válásra kerül sor, és tudni kell, hogy mit visznek, és mi marad.

Fontos lenne, hogy a tömegközlekedés ne csak a túlélésre rendezkedjen be, hanem a fejlődésre, de ehhez felelős hozzáállás kell a városvezetés részéről.”

{A}

Az igen hosszúra nyúlt beszélgetésen felszólaltak a metropolisz-övezethez tartozó települések jelenlévő vezetői, és beszéltek arról, hogy idén lejár a hat évvel ezelőtt megkötött vidéki menetrendekre vonatkozó szerződés, az újabb szolgáltatók kiválasztásánál pedig jó lenne egyeztetni a helyi lakosokkal, a polgármesterekkel, hogy mindenki számára megfelelő tömegközlekedés alakuljon ki. Marosszentkirályon szükség lenne újabb útvonalakon is szolgáltatni, Maroskeresztúron pedig a kedvezményes jegyek és bérletek kérdését kellene megoldani.

Kozma Mónika szerint a 30 millió eurós pályázat benyújtása előtt egyeztetni kellene a metropolisz-övezethez tartóz települések vezetőivel, hogy az új buszok érkezésekor, a megállók és a menetrend kialakításakor figyelembe tudják venni a peremtelepülésekre szállítókat is, és összehangolt legyen a tömegközlekedés.

Fotó: Haáz Vince

A beszélgetés átfogó képet adott a marosvásárhelyi tömegközlekedés jelenlegi helyzetéről és a még homályos jövőjéről. Megfogalmazódott, hogy szükség van a változásra, a tervekre és a befektetésekre, de sajnos az is, hogy úgy tűnik, a jelenlegi városvezetés ezt nem akarja. Az is elhangzott, hogy a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-testületben levő tíz RMDSZ-es tanácsos hozzáállásán is sok múlhat, hiszen beterjeszthetnek és megszavazhatnak a tömegközlekedés fejlesztéséről szóló határozatokat. Az illetékesek szerint a marosvásárhelyi tömegközlekedés ingyenessé tétele nem terhelné meg a város költségvetését, és nem juttatná előnyhöz a társulásban lévő magáncéget. Egy próbálkozás lenne, amely nem tudni, milyen eredményekkel járna.