Hiányolta a román zászlókat prefektus – tízezer lejes büntetést szabtak ki Antal Árpádra

Bíró Blanka 2019. március 19., 20:50

A zászlótörvényre hivatkozva idén is bírságolt a Kovászna megyei prefektus: kétszer ötezer lejes pénzbüntetéssel sújtotta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért március 15-én a magyar zászlók mellé nem tűzte ki a román lobogókat is. 

Fotó: Bíró Blanka

Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus úgy nyilatkozott, a megyében más településeken nem büntettek, csak Sepsiszentgyörgy polgármesterét bírságolta, a jegyzőkönyvet már el is küldték a városházára.

Sepsiszentgyörgyön meg is számolta a magyar zászlókat a prefektus, az összesen harminckét piros-fehér-zöld lobogó mellől pedig nagyon hiányolta a román lobogókat.

{A}

Antal Árpád polgármester megfellebbezi a bírságot, meglátása szerint a prefektus rosszindulatát jelzi, hogy idén is kiszabta a pénzbüntetést, holott a tavalyi, szintén kétszer ötezer lejes pénzbüntetést alapfokon érvénytelenítette a bíróság. Idén március 15. tiszteletére a sepsiszentgyörgyi oszlopokra szív alakú piros-fehér-zöld szimbólumok kerültek, Antal Árpád szerint, ezzel is azt jelezték, hogy

amit a szívünkbe zártunk, nem lehet államigazgatási, közigazgatási vagy jogi eszközökkel kiűzni.

Fotó: Bíró Blanka

Mint arról beszámoltunk, egy nappal az ünnepség előtt a prefektus körlevélben szólította fel a háromszéki önkormányzati vezetőket a román zászló kitűzésére és a román himnusz éneklésére vonatkozó törvény betartására. Tavaly Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester is megkapta az összesen tízezer lejes bírságot a piros-fehér-zöld városdíszítésért, ő is fellebbezett, az ügye még folyamatban van.

{K1}