Városszerte sok a gazdátlan autó – a lakosság segítségét kéri az önkormányzat 

Bíró Blanka 2019. március 19., 20:31

Százhúsz elhagyott és gazdátlan gépjárművet azonosított be egy hónap leforgása alatt Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az elhagyott gépkocsik egyharmadát a tulajdonosok, tizenkét autót pedig a polgármesteri hivatal szállíttatott el, a többi autó esetében még zajlik az eljárás. 

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

Első körben azokat az autókat szállították el, amelyeket a forgalmas utak mentén, a leginkább igényelt parkolóhelyeken hagytak el. Az eljárás folytatódik, ugyanakkor

az önkormányzat a lakók segítségét is kéri, ha roncsautót látnak, jelezzék e-mailben az info@sepsi.ro címen, vagy telefonon a helyi rendőrség 0800 800 767-es zöld számán.

{A}

A törvény értelmében az minősül gazdátlan járműnek, amely nincs forgalomba jegyezve, egy éve nem használták, és nem ismert a tulajdonosa. Elhagyott autóknak számítanak ugyanakkor azok is, amelyek be vannak jegyezve a forgalomba, a tulajdonosok azonban egy éve nem használják, mégis közterületen tartják azokat. A roncsautónak minősülnek, amelyek elhanyagolt, rozsdás vagy hiányos állapotban vannak.

Az elhagyott autók tulajdonosai 2000 lejes büntetésben részesülnek.