Biztonsági övet sem viselt, jegyet sem adott a buszvezető

Simon Virág 2019. március 20., 09:14

Egyebek mellett a biztonsági öv és – motorkerékpárosok esetében – a bukósisak, illetve a mobiltelefonok vezetés közbeni használatát vizsgálták országszerte a közlekedésrendészek. Hargita és Maros megyében ezernél több sofőrt ellenőriztek, több száz pénzbírságot róttak ki.

Országszerte ellenőriztek a rendőrök. Képünk illusztráció Fotó: Kristo Robert

A nemrég lezajlott, egyhetes ellenőrzés egyik célja, hogy felhívják a gépkocsivezetők figyelmét a biztonsági öv használatának fontosságára, illetve a motorosok esetében a bukósisak életmentő voltára. Romániában ugyanis a legtöbb közúti baleset a túlzott sebesség, a gyalogosok figyelmetlensége és az elsőbbség megadásának elmulasztása miatt történik, de sok esetben a biztonsági öv, a bukósisak és a gyermekülés használata életmentő lehet.

{A}

A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Emanuela Rugina érdeklődésünkre elmondta, hogy a törvény értelmében

mind az első, mind a hátsó ülésen lévő utasok kötelesek használni a biztonsági övet.

Amennyiben ezt elmulasztják, a gépkocsivezetőt (akinek kötelessége ezt ellenőrizni és betartatni) 2–3 büntetőpontnak megfelelő bírsággal sújtják; egy büntetőpont értéke jelenleg 145 lej. Ennél nagyobb, 4–5 pontnak megfelelő pénzbírságra számíthat az a szülő, nagyszülő vagy hozzátartozó, aki a gyermeket nem a korának megfelelő gyermekülésben utaztatja.

A Maros megyei ellenőrzés során 1612 szabálysértést tapasztaltak, ezek közül 543 a biztonsági öv használatának elmulasztása volt. Mint a sajtószóvivő elmondta, 524 esetben az első üléseken ülők nem használták az övet, a fennmaradó 19 esetben pedig a hátsó ülésen utazók.

Az ellenőrzés során elsősorban a biztonsági övek használatát vizsgálták, de ellenőriztek a megállított gépkocsivezetők és a gépkocsi iratait is. Volt olyan buszsofőr, aki nem viselte a biztonsági övet, és az ellenőrzés során kiderült, hogy utasainak nem adott jegyet. A rá kirótt pénzbírság 9000 lej volt.

Mint Incze Miklós, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, az egyhetes ellenőrzés során

Hargita megyében 1027 gépjárművet állítottak meg, és 606 esetben találtak szabálysértést.

Ebből 380 esetben a biztonsági övet mulasztották el használni a gépkocsivezetők és utasaik, 19 esetben pedig a mobiltelefont használták kihangosítás nélkül.